27.07.2024
Новини Промо

Діти у Тернополі більше не бояться стоматолога

Більшість дітей бояться стоматолога. Проте навіть молочні зуби потрібно лікувати, не кажучи вже про гострий біль, який може виникати в результаті карієсу чи інших захворювань зубів. Та навіть коли сильно болить, будь-які вмовляння, підкуповування дитини іграшками чи смачненьким не спрацьовують. Лікування зубів категорично не повинно відбуватися «під батогом». Примушувати, погрожувати дитину сісти у крісло зубного лікаря – це не правильно.

Як цьому запобігти і що робити, коли у дитини панічний страх лікувати зуби, розповідає дитячий стоматолог, кандидат медичних наук Юлія Змарко.

Наша команда лікарів клініки Dentaline упевнені, що сьогодні зробити так, щоб дитина сідала у крісло стоматолога з посмішкою – реально. Для цього ми виробили спеціальну стратегію, яка дійсно працює. По-перше, потрібно налагодити контакт з дитиною, встановити довірливі стосунки. Це можливо зробити в ігровій формі. Тут важливий індивідуальний підхід до дитини. Деякі діти люблять мультики, інші – цікаві іграшки. Тому після прийому у стоматолога у нашій клініці дитинку завжди чекає маленький сюрприз. Це дуже подобається діткам.

Дівчатка, наприклад, у захваті від фей. Буває навіть, що потрібно одягнути крильця феї – це спрацьовує. Показуємо зображення улюблених героїв мультфільмів, яка у них гарна посмішка. Розповідаємо, що потрібно доглядати за ротовою порожниною, щоб у дитинки були такі ж красиві зуби.

А який вихід, коли дитина просто панічно боїться і не хоче відкривати рота навіть для огляду?

Тоді лікуємо зуби з використанням закису азоту, спеціального інертного газу з солодким смаком. При вдиханні цього газу дитина розслабляється, перестає боятись, а зубки лікуються абсолютно комфортно. Вважаємо це геніальним винаходом людства.

Лікування під закисом азоту – безпечне? Потрібно проходити якісь аналізи чи обстеження?

Ні, жодних аналізів не потрібно робити, тому що цей газ абсолютно безпечний, не викликає алергій чи подразнень дихальних шляхів. Він не має снодійної дії, тому людина не засинає під ним, просто стає розслабленою, спокійною, і навіть можливий біль трішки притуплюється. Якщо потрібне знеболення, використовується місцева анестезія.

А коли не можна лікувати зуби із закисом азоту?

Не лікуємо зубки під закисом зовсім маленьким діткам. Потрібно, щоб дитина вміла говорити та розуміла слова лікаря, виконувати вказівки. Протипоказаннями також є захворювання дихальних шляхів, яке супроводжується утрудненим диханням – нежить, гайморит, бронхіальна астма тощо.

Скільки зубів можна пролікувати за 1 сеанс з використанням цього газу?

Треба дивитись на конкретну ситуацію. Інколи 2-3, а інколи 1, залежно від діагнозу та настрою самої дитини.

Є і дорослі, які бояться лікувати зуби. Чи можна і для них такий газ використовувати?

Частіше ця процедура застосовується для дітей, тому що їм складно впоратись зі страхом. Проте для дорослих інертний газ також має попит.

Контакти

Запис за телефоном 068-118-24-74.

Інстаграм https://www.instagram.com/stomatologia_dentaline/

Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100028941445343

Перейти до панелі інструментів