28.03.2024
Новини

Ліквідація чи реорганізація: що буде з Бережанською гімназією з понад 200-літньою історією

Звістка про ліквідацію ліцею імені Богдана Лепкого у Бережанах днями облетіла чи не усі місцеві спільноти і деякі ЗМІ. Реакція та коментарі до такої новини неоднозначні та суперечливі. Адже йдеться про навчальний заклад, що є правонаступником Бережанської гімназії (1789 року заснування). Саме цей осередок освіти, як і саме місто, детально описують у своєму романі “Забудь-річка” відомі сучасні українські письменники Дмитро та Віталій Капранови. Уже не кажучи про безліч видатних письменників, науковців, громадських діячів, які свого часу стали випускниками гімназії (зараз ліцей). Як сталося, що заклад припиняє своє існування і чому без цього не обійтися, “Терміново” з’ясовувало у міського голови Бережан Ростислава Бортника. 

  • Справді, є рішення останньої сесії, яка відбулася 17 січня, “Про припинення Бережанського ліцею №3 Бережанської міської ради Тернопільської області, Бережанського ліцею ім. Богдана Лепкого Бережанської міської ради Тернопільської області в результаті реорганізації шляхом злиття.” Зокрема, є 6 пункт рішення, що новоутворений ліцей є правонаступником майна, прав та обов’язків, як ліцею №3, так і ліцею ім. Богдана Лепкого, – пояснює Ростислав Бортник.
  • А чому виникла необхідність об’єднання цих двох закладів освіти?
  • З метою реорганізації освіти в громаді цей процес ми почали ще в 2021 році. У нас на 18-20 класів більше, ніж потрібно. А це все видатки з бюджету. У самих Бережанах дітей на 2 школи, а в нас їх аж 4. А це зайві витрати на опалення, технічний персонал. Ліцей №3 розрахований на 1000-1200 учнів, а в ньому навчаються 470 учнів (ще до війни). Цьогоріч нам не додадуть 12, 8 млн грн освітньої субвенції. А це означає, що ми маємо цю недостачу виділити з міського бюджету. А це недофінансування інших наших галузей (культури, медицини, соціальної та комунальної сфер). У нас 270 км доріг, які треба заасфальтувати. І цей список можна продовжувати.
  • Чому рішення про реорганізацію депутати прийняли зараз, під час війни?
  • 7 вересня 2021 року ми прийняли рішення “Про припинення Бережанського ліцею №3 Бережанської міської ради Тернопільської області шляхом приєднання його до Бережанського ліцею ім. Богдана Лепкого Бережанської міської ради Тернопільської області” (деталі реформування міський голова повідомляв на своїй сторінці у Фейсбуці – авт.). Новостворений ліцей ім. Богдана Лепкого мав би розміститись в приміщені ліцею номер №3. Адже він має місце на 1000-1200 учнів. Цим рішенням вивільнялися б всі працівники ліцею №3, і не всі автоматично отримали б роботу. Цей процес мав би запуститися по завершені навчального року 2021/2022 у кінці травня 2022 року. Але війна внесла свої корективи. Тому ми відтермінували на кінець травня 2023 року.

Директори мали напрацювати систему реорганізації, зокрема забезпечити влаштування працівників ліцеїв. Натомість вони нічого не зробили, і апелювали, що вони не знали про це (хоча є протоколи, що вони прекрасно про це знали). Тому депутатам увірвався терпець від бездіяльності та блокування роботи з реорганізації. Прийняли рішення про ліквідацію обох ліцеїв та злиття їх в один єдиний з вибором нового директора, (бо в старому рішенні директор ліцею ім. Богдана Лепкого залишався, а директор ліцею №3 мав зайняти посаду завуча).

А чиє ім’я носитиме новостворений навчальний заклад? Із цим уже визначилися?

  • Створена комісія визначить назву нового ліцею. З початком війни директор ліцею №3 активно працював над тим, щоб ще до реорганізації навчальний заклад перейменувати на ліцей ім. Героя України Віталія Скакуна (який першим загинув в лютому 2022 року, підірвавши міст в Генічеську). При всій повазі до жертовності нашого Героя, дехто хотів, щоб на шпальтах ЗМІ був заголовок на кшталт “У Бережанах ліквідували ліцей імені Героя України Віталія Скакуна”. Повірте, це правда, і хтось навіть би дійшов до таких дій у власних інтересах. Тому депутати та й міська рада вирішили спочатку завершити реорганізацію, а лиш потім думати над назвою. Так етичніше, бо заслуги нашого земляка Богдана Лепкого теж неоціненні, – зазначає міський голова.

Довідка

Бережанська гімназія — середній навчальний заклад у Бережанах Тернопільської області. Відіграла помітну роль у духовному розвитку Східної Галичини, значно сприяла українському відродженню в краї.

Заснована 1789 року з німецькою мовою викладання і діяла у Збаражі. Восени 1805 року розпорядженням уряду у Відні гімназію перевели до Бережан. Для її діяльності дідичка Бережан княгиня Ізабела Любомирська восени 1805 року надала 5 зал у міській ратуші. Урочисте відкриття відбулось 2 вересня 1805 за участи, зокрема, старости Миколи Левицького.

Від 1874 року мовою викладання була польська; 1905 року утворено україномовні класи.

Від 1805 року навчальні класи гімназії містилися в будинку міської ратуші.

1900–1910 роках у гімназії діяв учнівський гурток «Молода Україна». В ній працювали відомі українські діячі освіти, науки і культури Олександр Барвінський, Богдан Лепкий, Степан Томашівський, Роман Борковський та інші.

У 1900—1914 роках працювало 30 вчителів-українців. Гімназія працювала до 1944 року, а в 1992-му поновила діяльність. Від 2003 року носить ім’я Богдана Лепкого.

Перейти до панелі інструментів