25.04.2024
Новини

Унікальні ікони на броні, які Володимир Зеленський подарував президентам Польщі та Литви, створив іконописець Андрій Охоцький з Кременця

Дві унікальні ікони, які Президент Володимир Зеленський подарував президентам Польщі та Литви, створив кременчанин Андрій Охоцький. Під час зустрічі з президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Ґітанасом Науседою подарував їм ексклюзивні експонати ArtArmor, – розповідають в ArtArmor.

11 січня у Львові керівники України, Польщі та Литви провели чергові переговори та підписали спільну декларацію президентів Люблінського трикутника. Під час зустрічі Володимир Зеленський подарував колегам спеціально для них написані роботи.

“Іконописець Андрій Охоцький спеціально для Анджея Дуди та Ґітанаса Науседа написав додаткові дві роботи на бронеплитах в рамках проєкту ArtArmor. Це ікони «Юрій Змієборець» з прапорами Польщі та Литви.

Ми віримо в те, що ексклюзивні експонати нашої виставки знайдуть гідне місце в музеях Польщі та Литви, а також спонукають польських та литовських митців взяти участь у створенні інших експонатів ArtArmor”, – зазначають у повідомленні.

Нагадаємо, у грудні 2022 року в Музеї-Арсенал «Львівський історичний музей» презентували проєкт «АртБроня» («ArtArmor»). Він унікальний не тільки для України, але й для світу, адже в ньому мистецтво не фігурально, а буквально рятує життя. Виставка проєкту «ArtArmor» у Музеї-Арсеналі триватиме до 17 січня.

До проєкту долучилися з десяток українських митців. Серед яких іконописець Андрій Охоцький. Його ікона «Архістратиг Михаїл» створена з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Ця «АртБроня» символізує перемогу добра над злом.

  • З пащі змія виходить вогонь у вигляді російського триколору. Це символічне зображення перемоги України, яка втілюється в образі Архістратига Божого Михаїла над підступним російським змієм, – каже Андрій Охоцький.

Раніше іконописець ніколи не мав справи зі схожими матеріалами. На поєднання, на перший погляд, непоєднуваного – мистецтва та мілітарності, митець витратив близько двох тижнів.

Довідка “Терміново”.

Андрій Охоцький навчався у Кременецькому ліцеї ім. Уласа Самчука, випускник Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка кафедри мистецьких дисциплін та методик їх викладання. Зараз живе і працює у Києві.

Фото: «ArtArmor» та зі сторінки Андрія Охоцького у Фейсбуку

 

Перейти до панелі інструментів