25.04.2024
Новини

Мешканці Бережан сперечались через надуману проблему з “позолоченою” ратушею

Бережанська ратуша

У Бережанах на Тернопільщині виник скандал щодо позолоченої верхівки вежі на відремонтованій ратуші. Такий дизайн дуже не сподобався місцевим. Його вже назвали “Золотими куполами”, вежою, як “на храмах” тощо.

У коментарях у місцевій спільноті “Береж Інфо” бережанці шоковані таким несмаком:

“Ця вежа не задумувалась її архітектором в цьому штучному кольорі циганського золота (рівно ж, як і куполи собору Трійці). Але ми живемо в часи тотального несмаку, тому нічого дивного. Йой, най буде. п.с. Дайте хтось краще фото, щоб зрозуміти чи то мідь чи “золота блєха”, – пише Ростислав Антимис.

Міський голова Бережан Ростислав Бортник стверджує, що це мідний дах, і з окисленням він позеленіє.

“За деякий час (якби арестович сказав, то через 2-3роки)купол нашої Ратуші, буде мати (зелений) такий відтінок”, – йдеться у повідомленні.

“Такою ж міддю покриті куполи замкової каплиці, років вісім тому, виглядає дуже гарно…”, – коментує Зіновій Халупник.

Довідка. Мідна покрівля є надійним і до вговічним матеріалом. Покрівельна мідь стійка до корозії і пошкоджень. При установці на зовнішній поверхні, тобто на даху чи фасаді, природно відбувається окислення, яке забезпечує відмінний природній захист протягом довгого часу. Спочатку поверхня міді блискуча, має жовтий колір з рожевим відтінком.В силу окислення поверхня стає матовою і поступово змінює колір від жовтого до коричневого, а потім і до чорного. Це відбувається за 1-3 роки з моменту установки покрівлі.

Далі на поверхні міді утворюється патина – захисна плівка смарагдово-зеленого відтінку. Процес займає 10-20 років в залежності від зовнішніх умов – чим агресивніше зовнішнє середовище, тим швидше утворюється патина, що оберігає мідь від корозії.

Перейти до панелі інструментів