25.04.2024
Новини Промо

Обираємо бойлер за двома критеріями: вид ТЕНа та об’єм бака

Шукаєте водонагрівач для дому, дачі чи бізнесу? Консультанти в магазинах звертатимуть вашу увагу на форму бака, тип кріплення та керування. Одні радитимуть простіші моделі з механічним регулятором, інші — розповідатимуть про бойлери із Wi-Fi-модулем, яким можна керувати на відстані. Менеджери магазину сантехніки https://www.santechshara.ua/ радять орієнтуватись на тип нагрівального елементу та об’єм бака. Ці критерії визначають, скільки енергії споживатиме прилад, як швидко грітиме воду та чи вистачить її усім користувачам.

Чому ми радимо обирати бойлер із сухим ТЕНом?

Головний елемент будь-якого бойлера — електричний нагрівач. Вони бувають двох видів: відкритий та закритий. Перший ще називають мокрим, адже він знаходиться у воді. З часом він покривається вапняковим нальотом та повільніше нагріває воду. Сухий ТЕН розміщується у металевій колбі, він не контактує з водою, тому служить довше. Бойлери із сухим ТЕНом мають багато переваг:

  • Вони швидше нагріваються, адже колба має більшу площу тепловіддачі, ніж мідна трубка;
  • Сухий ТЕН за розміром менше мокрого, тому в один бак можна встановити два незалежних нагрівачі;
  • Має стабільне електроспоживання та час нагріву води, тоді як “мокрі” моделі з часом повільніше нагріваються;
  • Вони безпечні, адже із герметичної колби гальванічний струм не потрапляє у бак;
  • Вони прості в обслуговуванні та ремонті. Для заміни ТЕНа навіть не треба зливати воду.

Водонагрівач закритого типу коштує дорожче, ніж моделі із закритим ТЕНом. Але і служить він значно довше. Головне — раз у 2 роки перевіряти стан анода та при необхідності змінювати. Такі моделі мають довший гарантійний термін на бак, адже вони не покриваються іржею чи нальотом. А ще вони мають більше функцій, наприклад, швидке нагрівання.

50, 80 чи 100 літрів — який обрати бак?

Щоб гарячої води вистачало усім, обирайте водонагрівач з урахуванням кількості людей у родині. Зазвичай доросла людина використовує під час приймання душу 30-40 літрів гарячої води та 100-120 л для наповнення ванни. Це приблизні показники, на які можна орієнтуватись. Якщо у квартирі проживає одна людина, а бойлер подає воду на ванну та кухню, варто обрати бак об’ємом 50 літрів. Існують ще менші моделі на 30, 25 та навіть 15 літрів. Їх використовують для умивальника на дачі або у гостьовій ванній кімнаті.

Для квартири, де мешкають 2-3 людини варто обирати бак не менше 80 літрів. Цього об’єму вистачить, щоб помити посуд та прийняти душ усім членам родини. Якщо у квартирі є ванна, а її мешканці люблять поніжитись у гарячій воді, обирайте бойлер на 100 літрів. Такий же об’єм знадобиться для користування 3-4 людей, які частіше приймають душ. Для більших родин або будинків з декількома санвузлами є моделі на 150-200 літрів. Вони досить великі, тому варто заздалегідь продумати місце встановлення, або використовувати окремі водонагрівачі для різних поверхів чи ванних кімнат.

Перейти до панелі інструментів