26.04.2024
Новини

У Тернопільській лікарні вперше зробили унікальну операцію

Завдяки унікальній операції пацієнту допомогли позбутися нестерпного болю у спині та ризику розриву розшарованої аорти. Таке втручання провели вперше у Тернопільській обласній клінічній лікарні, – повідомляють у медзакладі. 

Пацієнту з розшаруванням дуги, грудного та черевного відділу аорти в Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше зробили імплантацію системи з двох стент-графтів, один з яких було модифіковано інтраопераційно.

Ігор Дітківський провів майстер-клас з імплантації інтраопераційно фенестрованого стент-графту зі збереженням перфузії лівої підключичної артерії.

“Відкрита операція була б занадто ризикованою – ризик розвитку ішемії спинного мозку. Руками майстра своєї справи Ігора Олександровича Дітківського операція пройшла швидко та ефективно. Наступного дня пацієнт вже міг ходити, зник нестерпний біль у спині та найголовніше – усунуто ризик розриву розшарованої аорти”, – зазначає завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії, лікар-хірург серцево-судинний Богдан Маслій.

 

Перейти до панелі інструментів