
Новий 2023 рік Україна зустрічатиме без гучних святкувань. Якщо ми й відзначатимемо, дякуючи нашим захисникам, то у вузькому сімейному колі чи з найближчими друзями, переважно у затишній домашній атмосфері. Відтак, святковий стіл доведеться підготувати самостійно. За рік ціни на продукти суттєво зросли, а гаманці українців – схудли. Тому, складаючи меню на 31 грудня, буде корисним знати, у скільки обійдуться новорічні закуски та інші страви меню.
Ми порахували, скільки коштують інгредієнти типових новорічних страв, щоб знати, яку суму потрібно відкласти заздалегідь. Меню складатиметься з закусок, трьох салатів, та основної страви. Вихід – 6 порцій. Все відразу з цінами.
Бутерброди з ікрою
Для приготування бутербродів з ікрою вам знадобиться багет (15-20 грн) або батон (20-23), вершкове масло (100 грам – 31 грн), власне ікра (157 грн) і половинка лимону (приблизно 7 грн).
Вартість страви – 215 грн.
Рибна тарілка
Скумбрія гарячого копчення коштує від 250 грн за кілограм, холодного – близько 300. Мідії – 33 грн за 100 грам, червона риба (горбуша, лосось) – 65 грн за 100 грам.
Вартість страви – 379 грн.
Олів’є
Незважаючи на те, що цей салат сьогодні вважають пережитком минулого, майже жоден новорічний стіл не обходиться без нього. Сьогодні є і сучасніші варіанти цієї страви. Наприклад, смачний і простий олів’є з креветками.
Для приготування шести порцій традиційного олів’є знадобиться:
- картопля 4-5 штук (8 грн);
- морква – 1 шт. (13 грн)
- консервований горошок (33 грн)
- 5 яєць – (30 грн);
- маленька пачка майонезу (30 грн);
- варена ковбаса 300 грам (51 грн);
- ріпчаста цибуля 1 шт – (7 грн) або зелена цибуля 50 грам (12 грн);
- мариновані огірки – 300 грам (40 грн).
Вартість страви: 224 грн.
Салат “Грецький”
Останнім часом без нього майже не обходиться святковий стіл. Хоча це й не українська традиційна страва, але гармонійно доповнює новорічне меню. “Грецький” салат – легкий та водночас поживний, стане гарним варіантом для тих, хто стежить за фігурою і уникає ситної пізньої вечері.
Для традиційного “Грецького” на шість гостей потрібно:
- м’який сир фета – 150 грам (45 грн);
- солодкий болгарський перець – 1 шт. (35-40 грн.);
- огірок – 1 шт. середнього розміру (20 грн.);
- помідор – 2 шт. середніх (18 грн.), або коктейльні – 100-150 г (25 грн.);
- маслини – 100 г (35 грн);
- цибуля червона – 1 шт. (7 грн.);
- олія оливкова – 2 ст л, сік лимона – 2 ст л (близько 15 грн.);
- базилік – 1 гілочка (10 грн.).
Вартість страви: 197 грн.
Фінський салат “Росолі”
Ця закуска – чудова альтернатива відомому усім “Оселедцю під шубою”, який уже давненько приївся. Яскравий і свіжий смак чудово урізноманітнить набридлі традиційні закуски з оселедцем.
Для приготування знадобляться прості і недорогі продукти:
- філе оселедця – 250 г (60 грн.);
- буряк – 250 г (5 грн.);
- картопля – 300 г (3 грн.);
- морква – 150 г (4 грн.);
- яйця – 4 шт. (28 грн.);
- червона цибуля – 1 шт. (7 грн);
- солоних огірків – 150 г (10 грн);
- зелені яблука – 200 г (3-4 грн);
- майонез – 100 г (15 грн), сіль і перець.
Вартість страви: 136 грн.
М’ясна нарізка
Нарізка з ковбас, шинки, сала, оливок, сирів вартуватиме цьогоріч ? на 6 осіб. Оливки коштують від 40 грн за пачку, сир голандський 300 грам – 75 грн, сир брі – від 40 грн за 100 грам, ковбаса копчена 200 грам – 60 грн, шинка 200 грам – 60 грн, сало 100 грам – 25 грн, куряче філе копчене 200 грам – 44 грн.
Вартість страви – 344 гривні
Основна страва – картопля по-селянськи і качка, запечена з яблуками та апельсином
Для картоплі по-селянськи нам знадобиться 1 кілограм картоплі (8 грн), 4-5 зубчиків часнику (приблизно 7 грн), трішки соняшникової олії, 2-3 гілочки розмарину або чебрецю (до 10 грн).
Для качки з апельсином потрібно:
- качка – 1,5 кг (200 грн);
- апельсин – 1 шт. (18 грн.);
- яблука – 2 шт. (6 грн.);
- гірчиця гостра – 1 ст. л, приправи, олія (15 грн.).
Вартість страви: 260 грн.
Фрукти, напої, алкоголь
На фруктову нарізку українці витратять цьогоріч щонайменше 75 гривень. Це на 70% більше, ніж до повномасштабної війни. Мандарини – від 60 грн за кілограм, банани – 79, апельсини – 86, ківі – 60 грн. Для нарізки візьмімо по 250 г кожного виду фруктів.
Вартість пляшки шампанського складає від 160 грн горілки – від 100 гривень за пляшку, вина – від 80 гривень, коньяк – від 150 грн. Елітні напої – віскі, джин, скотч, – від 300 грн. Пачка фруктового соку – близько 40 грн, напій Сoca-Cola 2 л – близько 36 грн.
Отже, святкове меню без алкоголю на компанію з 6 осіб обійдеться близько 2 з половиною тисяч гривень.
Рецепти для такого застілля – прості і водночас смачні (усі їх просто знайти в Інтернеті). Зі стравами впорається навіть недосвідчена господиня і гості стовідсотково будуть задоволені. Та головне – увійти у Новий 2023 рік без ворожих “вітань” та твердим переконанням і вірою у нашу Перемогу!