20.04.2024
Корисне Новини

Старовинний рецепт пампухів з вишнею, які не черствіють усі свята

Старовинний рецепт пампухів з вишнею, які не черствіють усі свята

Українці споконвіку печуть на Різдво пампухи з солодкою начинкою – вишнею, маком, варенням. Цю страву обов’язково готують на Різдво, у пісному варіанті – ще й на Святвечір. У наших записах завжди залишаються старовинні рецепти, які передаються українськими жінками з покоління в покоління. Цей рецепт різдвяних пампухів – один із них. Так готували наші бабусі і прабабусі, і пампухи виходили ніжними і не черствіли до закінчення свят.

Пропонуємо цьогоріч приготувати різвяні пампухи за цим переписом (так колись називали рецепти, бо їх переписувала одна господиня від іншої). У вас повинно вийти близько 20 пампухів.

Спочатку готуємо опару.

Інгредієнти для опари:

  • 50 г дріжджів;
  • 2 ч. ложки цукру;
  • 2 ложки борошна.

У кімнаті, де готуються пампухи, повинно бути тепло. Беремо кастрюльку, вкидаємо туди дріжджі, заливаємо 1 склянкою теплої (не гарячої) води, додаємо цукор, борошно, розмішуємо. Дріжджі повинні зашипіти, почати працювати. Далі приступаємо до приготування тіста.

Для тіста нам потрібно:

  • 0,5 л теплого молока;
  • 1 або 2 яйця (залежно від розміру);
  • пів пачки маргарину;
  • олія;
  • 1 ст.л горілки;
  • ванільний цукор;
  • борошно (скільки візьме тісто)
  • пів склянки цукру.

Коли дріжджі запрацювали, потрібно перелити цю суміш у велику миску (або туди, де ви будете замішувати тісто). Додаємо тепле молоко і пів склянки теплої води. Збийте з сіллю 1 велике або 2 середніх яйця, вилийте туди. Починаємо додавати борошно, приблизно 2 склянки, додаємо маргарин, пів склянки цукру, ванільний цукор, 1 столову ложку горілки.

Замішуємо тісто. Додаємо борошна стільки, скільки візьме тісто. Воно не має бути дуже твердим, і дуже рідким – середньої щільності, трішки рідшим, ніж на вареники.

Замішуємо, накриваємо рушником, залишаємо тісто у теплому місці рости. Воно має збільшитись у 2 рази. За цей час двічі його відкриваємо, його треба поштурхати, щоб сіло. Покладіть біля себе трішки олії в мисочці, нею будемо змащувати руки, щоб тісто не прилипало.

Коли після другого разу тісто ще раз виросте, починаємо формувати маленькі кульки. Нам ще потрібен буде стіл або стільниця, де пампухи будуть рости. Присипаємо це місце борошном. Змастивши руки олією, формуємо кульки. Залишаємо їх на 20 хвилин підрости, прикриваємо рушником, щоб не завітрювались. Можна смажити у кастрюльці чи фритюрі на розігрітій олії до золотистого кольору. Після того, як пампухи вистигли, можна пересипати їх цукровою пудрою. Зберігайте їх у кастрюльці, накритій кришкою.

Види начинок для різдвяних пампухів

Види начинок:

Різвяні пампухи традиційно готують з вишнями або маком, варенням із рожі.

Щоб приготувати пампухи з вишнею, візьміть півлітрову банку вишень у власному соку. Ще перед замішуванням тіста висипте вишні на друшляк і залиште, щоб стекла зайва рідина. Потім викладіть вишні на паперову серветку. Коли навіть після цього вишня залишається дуже вологою, пересипте її крохмалем.

По 5-7 вишень додавайте у середину тіста тоді, коли формуєте кульки. Після цього залиште пампухи на столі підрости.

Для начинки з варення з рожі взагалі не потрібно жодних приготувань. Начинку у будь-якому разі додають під час приготування кульок.

Щодо начинки з маку, то для цього мак потрібно запарити, перетерти у макітрі або тричі перемолоти у м’ясорубці (дехто перемелює ще блендером). Можна додати запарені родзинки, горіхи, мед. Також можна придбати уже готову макову начинку в магазині.

Смачного!

Перейти до панелі інструментів