Що таке ніж для чищення овочів і як ним правильно користуватись?

Різні ножі виконують різні ролі на кухні. Потужний кухарський шеф-ніж впорається з самою складною роботою, але коли вам потрібно діяти більш делікатно, настає час ножа, який зазвичай називають ножем для чищення овочів та фруктів.

Хоча насправді цей ніж здатний на куди більше, чим просто чищення яблук від шкірки. Ці невеликі ножі ідеально підходять для різного роду делікатних та точних дій.

Що таке ніж для чищення овочів та фруктів?

Ножі для чищення овочів та фруктів мають короткі, але міцні леза які, як правило, мають довжину від 6 до 10 сантиметрів. Завдяки своїм розмірам вони ідеально підходять для того, щоби відрізати щось у важкодоступних місцях або виконання справ, де важлива точність. Для багатьох кухарів ніж для чищення овочів та фруктів стає основним інструментом у тих справах, де кухарський шеф-ніж буде занадто великим та громіздким.

Оскільки ножі для чищення овочів та фруктів порівняно невеликі, ними можно користуватися навіть без обробної дошки. Саме тому, незважаючи на маленьке лезо, розмір рукояті якісного овочевого ножа має повноцінно відповідати розміру вашей долоні. Це співвідношення розмірів клинка та рукояті дасть вам точний контроль над рухом леза під час використання ножа.

Краще, щоби лезо та ручка були приблизно однакового розміру, а вага – збалансованою. Ніж не повинен бути занадто важким на одному з кінців, інакше використовувати його буде незручно.

Дійте повільно й обережно, особливо коли використовуєте такий ніж вперше. Якщо  лезо ножа гостре, такий ніж буде дуже контрольованим, керованим та безпечним.

Навпаки, тупим ножем для чищення порізатись куди легше. Тупий ніж буде вимагати більших зусиль під час різання, рух його леза буде куди менш передбачуваним.

Для чого використовують ніж для чищення овочів та фруктів?

Не звертайте уваги на назву. Це – лише данина традиціям. Насправді ви можете використовувати цей ніж під час приготування будь-яких страв.

Як тільки ви звикнете до цього ножа, ви будете знаходити все більше і більше діл, у яких його можна використати. Маневреність та зручність ножа для чищення овочів та фруктів не раз стане вам у нагоді під час приготування блюд з використанням самих різних інгредієнтів.

Наведемо лише деякі з найпопулярніших способів використання ножів для чищення овочів та фруктів.

Очищення овочів

Почнемо з очевидного. З чищення овочів. Як зрозуміло з назви цього ножа – така робота для нього є головною. Звісно, зараз придумано і продається багато спеціальних знарядь для очищення шкірки з овочів та фруктів.

Та чи застарів спеціальний ніж?

Ні, ножі для чищення – чудова альтернатива усім цим «чистилкам».

Однак, використанню ножа для чищення овочів та фруктів потрібно трохи навчитися.

Міцно тримайте фрукт (чи овоч) в одній руці. Ніж тримайте у іншій. Повільно рухайте лезо у напрямку до себе, акуратно знімаючи шкірку з фрукта. Рухайтесь легко та обережно, інакше ви ризикуєте зняти шкірку не тільки з овоча.

Очищення креветок

Якщо ви ще жодного разу не готували креветок, то знайте, що спершу їх треба ретельно очистити.

Роблять це так:

  • Візьміть креветку та знайдіть темну лінію що тягнеться вздовж по спинній частині її хвоста. Це – кишківник. Його треба видалити.
  • Візьміть ваш ніж для чищення овочів та фруктів. Тепер це – ніж для чищення креветок. Зробіть невеликий надріз, а потім підтягніть цю чорну лінію кінчиком леза.
  • Обережно!

Видалення серцевини з плодів (наприклад, з помідорів)

Щоб вирізати серцевину помідора, вставте вістря ножа приблизно на 1 сантиметр ліворуч від серцевини. Потім обріжте серцевину, яка має вискочити, коли ви закінчите.

Очищення ковбаси

Більшість ковбас упаковані в тонкі оболонки, які можуть створити деякі проблеми під час приготування, чи заважати розрізати ковбасу на менші шматочки.

Вітаємо вас! Сталося ще одне чудо! Тепер ваш маленький ніж-трудівник перетворився на ніж для чищення ковбаси!

Просто злегка надріжте оболонку та проведіть лезом лінію вниз з одного боку ковбаси, не настільки, щоб глибоко її прорізати, але достатньо, щоби розрізати шкірку. Коли ви закінчите, зніміть оболонку, починаючи з місця розрізу.

І це лише деякі приклади того, як багато справ можна зробити акуратним, легким та маневреним ножем для чищення овочів та фруктів. Звісно, всі ці діла можна зробити і звичайним кухарським ножем. Але навіщо це робити, коли є ніж, який краще підійде для цих справ?

Дуже багато речей і легше і безпечніше зробити саме ножем для чищення овочів.

Насправді кажучи, цей ніж настільки універсальний та зручний, що усе діло полягає тільки у ваших особистих навичках та фантазії!

About the author

клен у снігу
trending_flat
На Тернопільщині вирубали цінні клени

На Тернопільщині виявили незаконну порубку дерев. Вирубали 23 одиниці дерева цінної породи - клен. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області. "Зокрема, у захисній смузі відведення Львівської дистанції захисних лісонасаджень на ділянці залізниці Білобожниця – Заліщики виявлено незаконну порубку 23 дерев породи клен. ​Згідно з технічною документацією, ширина захисної смуги в місці порубки становить 100 метрів, де будь-які роботи можливі лише за наявності відповідних дозволів (лісорубних квитків). Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, склав 172 889 гривень. У зв’язку з тим, що в даному порушенні вбачаються ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, матеріали справи направлено до Заліщицького відділення поліції ГУНП в Тернопільській області для вжиття заходів реагування відповідно до вимог ст. 214 КПК України", - йдеться у повідомленні.  

Лукʼян Сопель
trending_flat
Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірить поліція: відкрито кримінальне провадження

Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірять правоохоронці. Інформація про це 15 грудня з'явилась у соцмережах - адміністрація школи опублікувала співчутливий пост у зв'язку зі смертю Лук'яна Сопеля. "Шкільна спільнота з глибоким сумом сприйняла звістку про смерть маленького хлопчика Лукʼяна Сопеля, учня 3-Б класу. Це велика трагедія та невимовний біль для родини. Ми щиро співчуваємо рідним і близьким у цю важку годину. Світла пам’ять дитині", - писали тоді педагоги. У поліції відреагували на цей допис. В ГУНП зауважили, що перевірятимуть обставини смерті дитини. "За фактом смерті третьокласника однієї зі шкіл обласного центру слідчі Тернопільського райуправління поліції відкрили кримінальне провадження. Публікація зі співчуттями з'явилася 15 грудня на сторінці навчального закладу. Мова йшла про раптову смерть дитини в одній з лікарень Тернополя. Проте медики жодної інформації на спецлінію поліції не надавали", - кажуть правоохоронці. Правоохоронці зазначили, що даний факт слідчі поліції уже внесли […]

костел Успіння Пресвятої Діви Марії
trending_flat
На Чортківщині римо-католицькій церкві передадуть старовинний костел

У селі Ягільниця Чортківського району старовинний костел Успіння Пресвятої Діви Марії офіційно передадуть римо-католицькій громаді. Церемонія підписання документів відбудеться 16 грудня. Про це розповіли в Чортківській районній державній адміністрації. Начальниця відділу з гуманітарних питань Галина Чайківська вже побувала на місці, щоб оцінити стан будівлі та з'ясувати історичні деталі. Храм звели ще в 1842 році на місці старої дерев'яної церкви. Будівлю у стилі бароко відреставрували за гроші Кароліни Лянцкоронської - останньої з роду Лянцкоронських, яка прожила 104 роки і встигла побачити повністю оновлений костел. Костел має статус пам'ятки культурної спадщини місцевого значення. "Костел є пам'яткою культурної спадщини місцевого значення. Спільно із старостою Ягільницького старостинського округу Михайлом Пуляком та представницею римо-католицької парафії оглянули культову споруду і навіть заглибилися в історичні витоки. Адже костел Успіння (Внебовзяття) Пресвятої Діви Марії - римо-католицький храм у Ягільниці, пов'язаний із давньою історією місцевої парафії", - йдеться у […]

вбивство на Монастирищині
trending_flat
Трагедія на Монастирищині: моторошною смертю загинув чоловік

На Тернопільщині сталася трагедія. Під час розпивання алкогольних напоїв загинув чоловік. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом вбивства. "У ході досудового розслідування слідчі слідчого управління ГУНП в Тернопільській області встановили, що фігурант прийшов у гості до потерпілого – разом розпивали алкогольні напої. У нетверезому стані між чоловіками виникла суперечка і гість, маючи фізичну перевагу над господарем, завдав йому численних травм. Завдані травми виявилися несумісні з життям. Судово-медична експертиза встановила, що смерть чоловіка настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми з переломами кісток мозкового та лицевого черепа, крововиливами у речовину і під оболонки головного мозку. Зловмисника було затримано", - йдеться у повідомленні. Справу скерували до суду. Підозрюваному загрожує до 10 років позбавлення волі.

прощання з Гігою
trending_flat
Україна прощається зі Степаном Гігою: на останню зустріч з маестро прийшли тисячі (фото)

У Львові 14 грудня розпочалося прощання з народним артистом України Степаном Гігою. Співак помер 12 грудня у віці 66 років. Церемонія стартувала о 16:00 у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла.Вшанувати пам'ять артиста зібралися члени його родини, друзі та численні шанувальники. У центрі храму встановлено труну з портретом артиста. Поруч перебувають найближчі: дружина, син Степан Гіга-молодший та донька Квітослава. Труну співака оточували живі квіти – здебільшого троянди та різноманітні хризантеми. Будівля храму була повністю заповнена людьми, багато з них тримали у руках квіти. Провести в останню путь співака прийшли його рідні, друзі, шанувальники, а також сотні містян. Концерти Степана Гіги особливо любили на Тернопільщині. Музикант часто приїздив до регіону, а його виступи збирали стадіони. Похорон відбудеться у понеділок, 15 грудня о 14:00 у тому ж храмі. Приблизно о 15:00 заплановане загальноміське прощання на площі Ринок. Відповідно до заповіту митця, […]

пельмені із заварного тіста
trending_flat
Найкраще заварне тісто для вареників та пельменів – рецепт від досвідченої господині

Хто сказав, що приготування пельменів — це складно? З цим перевіреним рецептом ви переконаєтесь, що зробити ідеальні домашні пельмені може кожен! Секрет — у правильному тісті на окропі, яке виходить надзвичайно еластичним і м'яким, а також у соковитій м'ясній начинці, що тане в роті. Цей рецепт від Марії Михальченко завоював серця тисяч господинь завдяки своїй простоті та бездоганному результату. Замість багатогодинного вимішування — всього 5-7 хвилин роботи, а замість капризного тіста — ідеальна консистенція з першого разу. Готові пельмені можна заморозити про запас або одразу відварити для сімейної вечері. Що робить це тісто особливим? Окріп! Саме гаряча вода "заварює" частину борошна, роблячи тісто шовковистим і пружним, а пельмені — ніжними навіть після заморозки. СПИСОК ІНГРЕДІЄНТІВ: - 1 яйце - 0.5 ч.л солі - 4 ст.л олії - 800 г борошна - 375 мл окропу - 1 кг свинини - 150-200 […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025