Що таке ніж для чищення овочів і як ним правильно користуватись?

Різні ножі виконують різні ролі на кухні. Потужний кухарський шеф-ніж впорається з самою складною роботою, але коли вам потрібно діяти більш делікатно, настає час ножа, який зазвичай називають ножем для чищення овочів та фруктів.

Хоча насправді цей ніж здатний на куди більше, чим просто чищення яблук від шкірки. Ці невеликі ножі ідеально підходять для різного роду делікатних та точних дій.

Що таке ніж для чищення овочів та фруктів?

Ножі для чищення овочів та фруктів мають короткі, але міцні леза які, як правило, мають довжину від 6 до 10 сантиметрів. Завдяки своїм розмірам вони ідеально підходять для того, щоби відрізати щось у важкодоступних місцях або виконання справ, де важлива точність. Для багатьох кухарів ніж для чищення овочів та фруктів стає основним інструментом у тих справах, де кухарський шеф-ніж буде занадто великим та громіздким.

Оскільки ножі для чищення овочів та фруктів порівняно невеликі, ними можно користуватися навіть без обробної дошки. Саме тому, незважаючи на маленьке лезо, розмір рукояті якісного овочевого ножа має повноцінно відповідати розміру вашей долоні. Це співвідношення розмірів клинка та рукояті дасть вам точний контроль над рухом леза під час використання ножа.

Краще, щоби лезо та ручка були приблизно однакового розміру, а вага – збалансованою. Ніж не повинен бути занадто важким на одному з кінців, інакше використовувати його буде незручно.

Дійте повільно й обережно, особливо коли використовуєте такий ніж вперше. Якщо  лезо ножа гостре, такий ніж буде дуже контрольованим, керованим та безпечним.

Навпаки, тупим ножем для чищення порізатись куди легше. Тупий ніж буде вимагати більших зусиль під час різання, рух його леза буде куди менш передбачуваним.

Для чого використовують ніж для чищення овочів та фруктів?

Не звертайте уваги на назву. Це – лише данина традиціям. Насправді ви можете використовувати цей ніж під час приготування будь-яких страв.

Як тільки ви звикнете до цього ножа, ви будете знаходити все більше і більше діл, у яких його можна використати. Маневреність та зручність ножа для чищення овочів та фруктів не раз стане вам у нагоді під час приготування блюд з використанням самих різних інгредієнтів.

Наведемо лише деякі з найпопулярніших способів використання ножів для чищення овочів та фруктів.

Очищення овочів

Почнемо з очевидного. З чищення овочів. Як зрозуміло з назви цього ножа – така робота для нього є головною. Звісно, зараз придумано і продається багато спеціальних знарядь для очищення шкірки з овочів та фруктів.

Та чи застарів спеціальний ніж?

Ні, ножі для чищення – чудова альтернатива усім цим «чистилкам».

Однак, використанню ножа для чищення овочів та фруктів потрібно трохи навчитися.

Міцно тримайте фрукт (чи овоч) в одній руці. Ніж тримайте у іншій. Повільно рухайте лезо у напрямку до себе, акуратно знімаючи шкірку з фрукта. Рухайтесь легко та обережно, інакше ви ризикуєте зняти шкірку не тільки з овоча.

Очищення креветок

Якщо ви ще жодного разу не готували креветок, то знайте, що спершу їх треба ретельно очистити.

Роблять це так:

  • Візьміть креветку та знайдіть темну лінію що тягнеться вздовж по спинній частині її хвоста. Це – кишківник. Його треба видалити.
  • Візьміть ваш ніж для чищення овочів та фруктів. Тепер це – ніж для чищення креветок. Зробіть невеликий надріз, а потім підтягніть цю чорну лінію кінчиком леза.
  • Обережно!

Видалення серцевини з плодів (наприклад, з помідорів)

Щоб вирізати серцевину помідора, вставте вістря ножа приблизно на 1 сантиметр ліворуч від серцевини. Потім обріжте серцевину, яка має вискочити, коли ви закінчите.

Очищення ковбаси

Більшість ковбас упаковані в тонкі оболонки, які можуть створити деякі проблеми під час приготування, чи заважати розрізати ковбасу на менші шматочки.

Вітаємо вас! Сталося ще одне чудо! Тепер ваш маленький ніж-трудівник перетворився на ніж для чищення ковбаси!

Просто злегка надріжте оболонку та проведіть лезом лінію вниз з одного боку ковбаси, не настільки, щоб глибоко її прорізати, але достатньо, щоби розрізати шкірку. Коли ви закінчите, зніміть оболонку, починаючи з місця розрізу.

І це лише деякі приклади того, як багато справ можна зробити акуратним, легким та маневреним ножем для чищення овочів та фруктів. Звісно, всі ці діла можна зробити і звичайним кухарським ножем. Але навіщо це робити, коли є ніж, який краще підійде для цих справ?

Дуже багато речей і легше і безпечніше зробити саме ножем для чищення овочів.

Насправді кажучи, цей ніж настільки універсальний та зручний, що усе діло полягає тільки у ваших особистих навичках та фантазії!

About the author

пиво
trending_flat
Творець легендарного “Жигулівського” народився на Тернопільщині: тепер його спадщину відроджують у Козові

У селищі Козова на Тернопільщині варять пиво, яке тримає в собі історію цілої епохи. Тут народився Альфред фон Вакано - австрійський дворянин, який подарував світу легендарне "Жигулівське" пиво і заснував найбільшу броварню в Росії. Сьогодні в його рідному місті місцевий підприємець Володимир Ярема, засновник "Козівської  ремісничої броварні", відроджує древні пивоварні традиції. Тож розповідаємо, як у Козові повертають автентичний смак Галичини. Австрійський дворянин з Козови, який змінив історію пивоваріння в Росії 12 травня 1846 року в Козові народився Альфред фон Вакано - людина, яка згодом прославила це маленьке містечко на весь світ. Його батько Філіп керував землемірчою експедицією, описував землі Козови, а мати походила з відомого австрійського роду баронів Стедліх. Після повернення до Відня хлопець здобув освіту у Віденській комерційній академії, навіть встиг повоювати в австро-прусській війні 1866 року. У 80-х роках ХІХ століття фон Вакано став першим, хто почав варити […]

пожежа
trending_flat
На Зборівщині виникла пожежа на господарстві

На Тернопільщині виникла пожежа на господарстві. Загорілась господарська будівля. Про це повідомляють у пресслужбі ГУ ДСНС у Тернопільській області. "1 грудня о 06:18 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про пожежу в селі Грабківці Зборівської територіальної громади. Загоряння виникло в господарській будівлі на площі 16 кв. м. Завдяки злагодженим та професійним діям бійців ДСНС пожежу було оперативно ліквідовано, а будівлю врятовано від повного знищення. З настанням холодів кількість пожеж у житловому секторі та господарських спорудах традиційно зростає. Найчастішими причинами стають порушення правил експлуатації пічного опалення, перевантаження електромережі та необережне поводження з вогнем", - йдеться у повідомленні.

trending_flat
Йому було лише 23. На Щиті повертається доброволець Володимир Демчишин

Йому було лише 23 роки. Він повернувся з-за кордону, аби піти добровольцем на фронт, коли почалось повномасштабне вторгнення росіян. На жаль, життя воїна Володимира Демчишина обірвалось надто рано. Про втрату бійця повідомив очільник Великоберезовицької громади Олег Кохман на своїй сторінці у соцмережах. "Сумна звістка чорною птахою прилетіла у Великогаївську громаду. Кривава війна обірвала життя зовсім юного Володимира Васильовича Демчишина (30.07.2001 р.н) із Великих Гаїв. Йому було лише 23. Володя був одним із тих, хто без вагань став на захист рідної землі. У лави Збройних Сил України хлопець пішов у березні 2024 добровольцем, сумлінно виконував свій обов'язок, обіймаючи посаду старшого стрільця-оператора. Він з тих, хто не знав страху, завжди готовий прикрити побратима і до останнього подиху був вірним присязі. 9 липня 2025 батьки отримали сповіщення, що їх Володя - зник безвісти. Майже 5 місяців болючого очікування тривожили родину та громаду, і […]

Кременецький замок
trending_flat
У Кременці знайшли справу про ката, який урятував цілительку від смерті

У Кременці 1759 року місцевий кат відмовився виконувати вирок суду і втік разом із засудженою. Адвокат з Кременця Віталій Сідоров виявив у архіві справу про звинувачення 34-річної Марцини у чаклунстві. Жінку судили за те, що вона лікувала людей травами без дозволу церкви та тримала вдома наперстянку і полин. Сусіди свідчили, що Марцина лікувала рани незрозумілою маззю, а після її доторку до хворого немовляти дитина одужала. Громада вважала це неприродним. На суді двоє райців запропонували «випробування водою», але суддя Остап Рудзінський відхилив цю пропозицію. Кат Шаркан, відомий своєю суворістю, несподіваної відмовився виконувати вирок. За словами дослідника, коли Марцина сказала: «Я нікого не кривдила. Якщо ви шукаєте винну - знайдіть того, хто вас лякає, а не того, хто лікує», кат поклав на стіл полиновий вузлик. Це означало відмову від виконання вироку. Судді припинили засідання і не оголосили вироку. У документах є запис […]

ДТП
trending_flat
На Зборівщині у страшній аварії загинув молодий чоловік

На Зборівщині сталася аварія з летальними наслідками. У ДТП загинув молодий чоловік, уродженець Луганської області. Про це інформують у пресслужбі тернопільської поліції. "Аварію зі смертельними наслідками зареєстрували слідчі Зборівського відділення поліції 29 листопада о 1:25. Водій Peugeot 405, житель Львова, поблизу села Метенів Зборівської громади збив пішохода. Потерпілий - уродженець Луганської області 1989 року народження. Чоловік знаходився на проїжджій частині дороги, а в результаті отриманих травм - загинув на місці ДТП. За даним фактом слідчі поліції відкрили провадження відповідно до частини 2 статті 286 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні поліції. Нагадаємо, "Терміново" повідомляло, що у моторошній аварії на Кременеччині загинув 15-річний хлопець.

алабай
trending_flat
Прив’язали і покинули. У Чорткові рятують породистого собаку (відео)

У Чорткові волонтери шукають нових господарів для алабая, якого колишні власники залишили на смітнику. Собаку знайшли прив'язаною мотузкою до дерева. Про це розповіла волонтерка Юлія у спільноті «Чортків Безпритульні Тварини». Жінка пояснила, що тварина – самка віком близько п'яти-шести років. «Собаку породи алабай прив'язали мотузкою до дерева на смітнику… Це дівчинка. Вік 5–6 років. Дуже добра і спокійна і лагідна», – написала волонтерка. Собаку стерилізують перед передачею новим господарям. Волонтери готові доставити тварину у Тернопільській та сусідніх областях. Усі, хто хоче допомогти, можуть телефонувати за номером 095 082 22 12.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025