25.04.2024
Новини

10 легких страв, які можна приготувати без світла і газу

10 легких страв, для приготування яких не потрібне світло чи газ

Цього тижня без світла в Україні опинилися мільйони людей. Тому, у кого газова плита або приватний будинок, де можна приготувати на мангалі будь-що, пощастило. Але є багато людей, у яких з відключенням електропостачання немає можливості приготувати страви з термічною обробкою. 

Тому варто мати про запас декілька легких рецептів на будь-який смак. Пропонуємо 10 легких страв для важкої зими.

Роли з квашеним огірком

Роли з квашеним огірком

Для приготування цієї простої, але вишуканої на вигляд страви, вам знадобиться: 5 тонких лавашів, упаковка вершкового сиру (250 г), 450 г шинки, 7 квашених огірків. Розкладіть шинку і тонко змастіть вершковим сиром. Зверху викладіть лаваш і змастіть ще раз вершковим сиром. Розріжте огірки повздовж на половинки або четвертинки. Плоским боком покладіть зверху на сир. Закрутіть як роли чи рулет.

(Можна зробити навпаки – спочатку лаваш, потім сир, шинка і знову сир).

Розріжте рол на кільця товщиною у 3 см. Проткніть кожен рол шпажкою, щоб він не розпався. Смачного.

Гранола з йогуртом

Вам знадобиться готова гранола (потрібно придбати в магазині або висушити заздалегідь у духовці), не солодкий йогурт, а також свіжі (розморожені) ягоди. Залийте гранолу йогуртом, зверху прикрасьте ягодами. Можна також додати фрукти, насіння або мед.

Лаваш з червоною рибою

Лаваш з червоною рибою

Для приготування цієї страви вам потрібен лаваш, зелень, червона риба, будь-який вершковий сир. Такий лаваш можна закрутити у вигляді трикутників, рулетика, або як налисники. Все залежить від ваших вподобань.

Бутерброди з авокадо

Для приготування смачних і корисних бутербродів вам знадобиться 1 авокадо, лимон (або лимонний сік), а також грінки (можна заготувати заздалегідь або купити в магазині готові). Столовою ложкою вздовж шкірки витягніть м’якоть авокадо, розімніть вилкою в пасту, посоліть, поперчіть. Намастіть пастою з авокадо грінки, додайте лимонний сік. Зверху можна присипати насінням чіа, кунжутом, прикрасити огірками чи помідорами.

Салат з консервованою квасолею та болгарським перцем

Салат з консервованою квасолею

Це дуже просто, корисно і ситно. Візьміть банку консервованої квасолі (без томату), дрібно нарізаний болгарський перець, цибулю (краще взяти фіолетову або білу, салатну). Все змішайте, приправте олією, посоліть, поперчіть. Можна також додати помідори, огірки чи інші овочі на ваш смак.

Також можна приготувати таку заправку для салату: соєвий соус, солоний салатний сир, гірчиця у зернах, олія. Все змішайте у рівних пропорціях, додайте дрібно нарізану зелену цибулю. Це дуже смачно.

Огіркові корзинки з копченим лососем

Огіркові корзинки з копченим лососем

Розріжте огірок на кільця товщиною у 2 см. Чайною ложкою зробіть у кожному кільці заглиблення, приблизно до середини. Покладіть корзинки на паперову серветку, щоб не було зайвої рідини. Тим часом змішайте будь-який вершковий сир, який вам подобається, нарізаний кріп, сіль, перець, наповніть цією сумішшю корзинки.

Зверху покладіть тонко нарізаний лосось, прикрасьте петрушкою, кунжутом або насінням чіа.

Фаршировані помідори з бринзою та оливками

Фаршировані помідори

Бринза та оливки – досить солоні на смак продукти. В цьому весь смак цієї закуски. Але якщо ви не любите солоні страви, можна замінити бринзу на більш нейтральний сир. Наприклад, на фету.

Чайною ложкою витягаємо зі свіжих помідор (4 шт) серединку. Змішуємо 100 г сиру, 10-12 дрібно нарізаних оливок, 2 ст. л оливкової олії, 1 – 1,5 ложки лимонного соку, петрушку, сіль, перець, а також дрібно нарізані серединки помідор. Начинаємо цією сумішшю корзинки. Прикрасьте зеленню.

Для дітей

Дітки також хочуть поласувати чим-небудь смачненьким, коли немає можливості приготувати повноцінну страву. Пропонуємо декілька простих страв для дітей, які дозволять ненадовго втамувати голод в очікуванні відновлення електро- чи газопостачання.

Чорнослив з сметаною та горішками

Запасіться чорносливом – додавши сметану, цукор, посипавши горішками чи шоколадом, ви отримуєте повноцінний десерт.

Візьміть креманки або піалочки, на дно покладіть 1-2 ложки сметани, поцукруйте, далі викладіть чорнослив, потім знову шар сметани. Також у цю страву можна додати свіжі фрукти, цукати та багато іншого – тут потрібно зважати на вподобання кожної конкретної дитини.

Терта морква з яблуками

Терта морква з яблуками

У тертій моркві та яблуках є дуже багато вітамінів:А, С, групи В, Е;мікроелементи (залізо, калій, магній, йод, залізо); ефірні масла. Цей соковитий та смачний салат подобається багатьом дітям. Щоб приготувати терту моркву з яблуками, візьміть 1 середню морквину, 2 яблука, краплю лимонного соку. Все перемішайте. Можна додати меду за бажанням.

 

Фруктовий салат

На щастя, для приготування фруктового салату не потрібна термічна обробка. Візьміть усі фрукти, які у вас є вдома, наріжте приблизно однаковими шматочками. Додайте білий або солодкий йогурт, можна замість нього додати трішки сметани. Також, якщо фрукти кислі, потрібно додати трішки цукру або меду.

Перейти до панелі інструментів