28.03.2024
Новини

Дратує “шансон” в транспорті? Телефонуйте у поліцію, від завтра діє новий Закон

Від завтра, 7 жовтня, пасажири громадського транспорту, таксі та міжміських перевезень більше мають терпіти музику, яка не подобається. В дію вступає Закон України 2310-IX. Під час нерегулярних перевезень, а також у таксі, транслювати музику в салоні можна за згодою всіх пасажирів.

Читайте також: Пасажири VS перевізники: найпоширеніші проблеми міжміських поїздок

Закон також доручає уряду внести норми про заборону акустичного насильства до правил перевезень на всіх видах пасажирського транспорту.

Звичка багатьох водіїв автобусів та маршруток вмикати нав’язливу музику під час пасажирських рейсів не раз ставала причиною конфліктів з пасажирами.

Норми Закону України 2310-IX про заборону акустичного насильства на пасажирському транспорті набувають чинності з 7 жовтня 2022 року. З цього дня водіям в громадському транспорті буде заборонено відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку.

Закон також забороняє відтворювати музику в салоні таксі без згоди всіх пасажирів. Норми документу поширюються як на міський транспорт, так і на приміські, міжміські, міжнародні маршрути. При цьому дозволяється транслювати звук музики чи фільмів на індивідуальні навушники пасажирів.

Норми закону також поширюються на пасажирів: водій має право висадити людей, які вмикали музику (фільми тощо) в салоні.

Цим же законом з 7 жовтня заборонено публічне відтворення фонограм, відеограм чи кліпів російських співаків.

Ініціатори Закону передбачають спроби порушувати закон – хтось робитиме це навмисне, а хтось просто через незнання. Тож просять максимального поширення інформації. А у випадку порушення Закону, закликають звертатися до правоохоронців.

Перейти до панелі інструментів