28.03.2024
Новини

Троє тернополян повернулися з полону: Пташка Катерина Поліщук, Михайло Діанов та Арсен Дмитрик

Троє тернополян, які 4 місяці були у полоні в окупантів нарешті повернулися до дому. Парамедикиня з Шумщини Пташка Катерина Поліщук, тернополянин Михайло Діанов та майор Арсен Дмитрик уже на рідній землі. Остаточно про їхнє звільнення стало відомо сьогодні опівночі. Хоч перші повідомлення про звільнення з`явилися ще учора, близько 23 год. Загалом обміняли 215 полонених азовців.

Російські пропагандисти буквально 18 вересня показали перше за чотири місяці інтерв’ю з Катериною Поліщук. На відео “Пташка” говорить українською. Катерина Поліщук родом з Шумщини. Вона була серед захисників Азовсталі як парамедик-доброволець.

Відомою Пташка стала тоді, коли під час перебування на “Азовсталі” заспівала патріотичні пісні “Зродились ми великої години”, “Батько наш Бандера”.

Повертається до рідних Бережан і Арсен Дмитрик. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службового обов’язку нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня бережанця, бійця полку “Азов” НГУ капітана Арсена Дмитрика. Указ про нагородження президент підписав, коли Арсен Дмитрик разом з іншими азовцями ще був у полоні.

Фото з тернополянином, ще одним Героєм Азовсталі, Михайлом Діановим облетіло увесь світ. Світлина надихала художників на створення картин, а сам захисник став одним із символів нескореності Української нації.

Михайло – старший сержант 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ, йому 42 роки, за фахом він музикант. Відомим став після публікацій фотографій Дмитра “Ореста” Козацького – він показав світові будні “Азовсталі”. Зокрема – світлину з Діановим та металевою конструкцією на його руці. Рідні Діанова востаннє спілкувалися з ним ще 18 квітня. Вони дізналися про поранення Михайла – кульові в обох ногах та роздроблену кістку правої руки.

215 родин зможуть побачити своїх близьких у безпеці

«Ми повертаємо додому наших людей. Щойно завершився обмін. Сьогодні в нас 215 хороших новин. 215! Це однозначно перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне – для 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці. Герой України Євгеній Бова. Герой України Лев Пашко. Герой України Денис Прокопенко. А загалом 108 бійців «Азова», загалом 188 героїв «Азовсталі» та Маріуполя. Восьмеро – поранені під час російського теракту в Оленівці. Загалом 215 героїв! Це воїни Нацгвардії, нашої армії, Військово-Морських сил, прикордонники, поліцейські, тероборонівці, працівники СБУ та інші. Ще раз дякую всім, хто реалізував цю перемогу для України! Вітаю всіх наших захисників і захисниць, які повертаються додому! Пам’ятаємо про кожного й кожну! Слава Україні!», – сказав після обміну президент Володимир Зеленський.

безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука

“Із 215 полонених, яких врятували з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука. В.о. Голови СБУ Василь Малюк особисто зустрічав звільнених українців у Чернігівській області під час процедури обміну, що була організована під керівництвом Офісу Президента.

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – зазначив Василь Малюк.

Він підкреслив, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді: «Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого».

Василь Малюк додав, що проведення обміну стало можливим завдяки змінам до чинного законодавства, які врегулювали відповідні правові механізми.

Так, аби врятувати життя та здоров’я наших захисників, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими прийняв рішення про здійснення обміну. Сам Медведчук також надав згоду на це. Тож суд задовольнив клопотання прокурора.

В.о. Голови СБУ зазначив, що попри складні переговори обмін пройшов успішно. Адже Україна повертає значно більше захисників, ніж віддає росіян.

«Зусилля, які багато людей з різних відомств докладали протягом довгих місяців, увінчалися успіхом. І в цьому велика заслуга Координаційного штабу. Дякую всім, хто брав участь у цьому обміні, і особливо Главі держави Володимиру Зеленському, керівнику Офісу Президента Андрію Єрмаку», – підкреслив Василь Малюк.

Він відзначив важливу роль кожного державного органу, який долучився до повернення бранців: Офісу Президента, Міністерства оборони, ЗСУ, ГУР МО, Мінреінтеграції, МВС, ДСНС та інших.
В.о. Голови СБУ нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення рф загалом відбулося 20 таких звільнень, за результатами яких вдалося повернути з полону 802 бранців”, – розповідають про обмін в СБУ.

Перейти до панелі інструментів