Тихе полювання – одне з улюблених занять восени. Що може бути краще неквапливою прогулянки тихим лісом. А надто, коли до дому повертаєтеся з повним кошиком запашних свіжих грибочків. Та невинне хобі може бути доволі небезпечним, – застерігають фахівці. Аби убезпечити себе від небажаних наслідків вживання дарів лісу, необхідно суворо дотримуватися низки правил, пам’ятати про причини отруєнь грибами та у разі перших симптомів, не зволікаючи звернутися до лікаря.
Читайте також: Врожай білих грибів на Тернопільщині: тихе полювання у розпалі. Фоторепортаж
Правила, яких необхідно дотримуватися під час тихого полювання
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- Кип’ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль, також можна отруїтися.
- Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготована консервація з грибів може викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов’язково прокип’ятіть впродовж 10-15 хвилин
Основні причини отруєнь
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Перша допомога при отруєнні грибами
Найголовніше – терміново телефонуйте «103». Далі:
- промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля);
- до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Ліси Тернопільщини щедрі на гриби. Головне – збираючи ці дари природи, не нехтувати правилами безпеки.