24.04.2024
Новини

У Тернополі відбулася прем’єра, про яку говорить все місто

У Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбулася прем’єра «Голгофи». Подію уже два дні обговорюють у місті. Настільки вистава про унікального українця, нашого земляка – Йосифа Сліпого вразила глядачів.

Прем’єру з нагоди 130-річчя Патріарха планували ще до початку повномасштабної війни, однак її довелося відкласти до сьогодні, – повідомляють у Тернопільській ОВА. – По закінченню вистави нагородили акторів театру, які тримають оборону культурного фронту й не залишаються осторонь благодійності.

Жанр спектаклю – містерія непокори. Виставу написав і поставив режисер театру, народний артист України Олег Мосійчук. Для її створення використав матеріали судових справ патріарха, його мемуари, спогади сучасників.

Одяг священників, церковні речі – усе у виставі справжнє. Сценографію та костюми для вистави підготував заслужений художник України Григорій Лоїк, музичне вирішення – Олега Мосійчука, Сергія Чикалова, відповідальний за пластику – Дмитро Татарінов.

Патріарх Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий 18 років був політв’язнем у радянських таборах. Дослідники Патріарха кажуть, це була людина непохитної віри й твердої волі. Він вийшов з ув’язнення в 70 років і решту життя провів за кордоном, де віддано служив Україні.
Саме з “Голгофи” у Тернополі розпочався театральний сезон.

Перейти до панелі інструментів