19.04.2024
Новини

Сьогодні починається новий церковний рік

Сьогодні, 14 вересня, починається церковний новий рік. Перше велике свято, яке відкриває церковний рік, є Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня), а останнє дванадесяте свято в церковному році – Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). Це свідчить про велику повагу Церкви до Тієї, Яка народила Спасителя світу, – розповідають у ПЦУ. 

Цей початок нового відліку церковного року зветься індиктом. З латинської мови «індикт» (indictio) означає «проголошення», тобто об’явлення важливих приписів, декретів, уставу, який видавав свого часу імператор Риму. Перший такий індикт з’явився за правління імператора Діоклетіана (284 – 305 рр.). Це був своєрідний перепис майна населення, що відбувався кожні 15 років у Римській імперії для встановлення і сплати податку. З часом слово «індикт» почало позначати не тільки імператорський наказ, але й період 15-літнього циклу і також його перший день.

Спочатку індикт відраховувався з 23 вересня – дати народження першого римського імператора Октавіана Августа, але за правління Костянтина Великого (306 – 337 рр.) початок року перенесли на 1 вересня. Спершу індикт використовували тільки з метою збирання податків, але з часом він стає також вихідною точкою на позначення різних дат із громадського життя.

Отці Першого Вселенського Собору в Нікеї у 325 році прийняли дату 1 вересня за початок нового церковного року. Це залишилося у Східній Церкві аж до сьогодні. Латинська Церква починає літургійний рік першою неділею адвенту, тобто Різдвяного посту.

Сьогодні, розпочинаючи новий літургійний рік, молімося: «Всього світу Сотворителю, що часи і роки в Своїй владі тримаєш, благослови весь рік ласкою Твоєю, Господи, охороняючи в Твоїм спокої Церкву нашу святу і всіх вірних її, молитвами Богородиці, і спаси нас. Амінь», – закликають у ПЦУ.

Перейти до панелі інструментів