29.03.2024
Новини

Чому заводи відмовляються від почаївської малини?

Чому дешевшає малина у розпал сезону, пояснюють заготівельники. Кажуть, це через те, що дехто здає неякісні ягоди. Заводи в Польщі та Україні часто відмовляються від малини з Почаївської зони. Мовляв, тому що люди здають м’яту і навіть плісняву ягоду. Також наголошують, що ціна на малину й далі падатиме.

“Вартість малини буде падати і на це є декілька причин.

1. Якість

Люди, припиніть збирати малину в 10 літрові відра. Малина мнеться, тече. Максимальна висота ємності для збору і транспортування 10 см. Не 10 літрове відро!

Заводи відмовляються її купувати, тому що така якість найнижча і ціна найнижча. Коли телефонуєш на завод і пропонуєш почаївську малину, одразу відмовляються її купувати, бо у нас не малина а варення.

Малина має бути одного кольору, без плодоніжки (хвостика). Не гнила і не зелена, не рожево-зелена, не перестигла (бо вона мнеться і тече, псує гарні ягоди).

Припиніть безрозмірно лити і сипати малину хімією. Результати аналізів показують в рази вищі показники пестицидів за норму. Малина цвіте (покривається пліснявою). Європа не буде її таку хімічну купувати.

А найгірше, що є такі люди, які ще й сміються з тих хто викидає гнилу чи поцвілу малину, з тих, які добросовісно збирають, а отримують стільки ж, як той, хто кидає все підряд. Через таких людей якісь погана, ціна нижча.

Є навіть такі, хто кидає камінці, черепицю, жовту малину присипають. Одного вже зловили, зловлять і інших.

2. Кількість товару на ринку формує ціну

Чим більші насадження, тим більший врожай і в результаті менша ціна.

Тільки кількість товару на ринку формує ціну! Багато товару – дешевша ціна, мало товару – дорожча ціна.

Три найбільші заводи України взагалі відмовились купувати почаївську малину через якість. Ще декілька заводів купують малину, але і вони відмовляються тому що якості немає.

Велике прохання – будьте добросовісними, вибирайте гарно малину. Бо відмовляться в закупівлі і ті кілька заводів, що залишились”, – закликає Вадим Трофимлюк.

Пост викликав широке обговорення. Не усі погоджуються із закликом автора. Проте, зізнаються, що все ж є здавачі ягоди, які чинять недобросовісно.

“Знову ціну збивають штучно, найнижча ціна в Почаєві. Якби ті, що заготовляють не робили штучного заниження, то і люди не робили б такого, хоча є всякі екземпляри. Але ми всі пам’ятаємо, як ви їздили і виганяли чужі буси, бо вони давали більше. То як вам можна вірити. Людина, яка привикла жити обманом не зміниться ніколи”, – пише Yaroslav Melnichuk.

“Люди, чого ви такі всі недобрі? Ковід, війна, а наші люди тільки зліші стають. Вас просто попросили, щоб була якісніша малина, частіше збирати не кидати гнилу, зелену з листям. Це ж неважко. А як ви уявляєте, щоб не було перекупів, то щодня потрібно самому своїх пару кілограм везти на завод? Чи хтось безплатно має це робити? Хтось написав, що чесним трудом заробляє, але яку б він роботу не робив, він за це отримує платню. Правильно люди важко працюють, вирощують хочуть заробити, але і ті що приймають, везуть, вкладають великі кошти, це ризик, а тим більше в теперішній час теж важко працюють і хочуть заробити”, – зауважує Романюк Лєна.

Цьогоріч ціна на малину наразі коливається від 70 до 82 грн за кг. На відміну від попереднього року, коли ягоду приймали по 120 грн за кілограм.

Перейти до панелі інструментів