29.03.2024
Новини

Чому правильно не “Топільче”, а “Сопільче”? Пояснюємо

Від сьогодні парк у центрі Тернополя “Топільче” офіційно йменується як “Сопільче”. Під час розгляду питання про перейменування різних об’єктів у Тернополі комісія враховувала позицію істориків, краєзнавців та філологів.

Ця назва звучить дещо незвично для тернополян. Проте вона є історично правильною. Пояснюємо це саме з історичної точки зору.

Як відомо, уперше назва “Тернопіль” згадується у 1540 році, коли польський король Сиґізмунд видав коронному гетьману Яну Амору Тарновському грамоту на заснування міста. Тарновський вирішив збудувати фортецю на березі річки Серету в урочищі Сопільче.

Проте люди тут жили значно раніше. Стоянки первісних людей існували тут з 10 тисячоліття до нашої ери. А давньоруське укріплення Сопільче згадується у низці зруйнованих під час зимового походу Батия до Карпат у 1240-1241 рр.

“Ще в XIX столітті польські історики, а також відомий західноукраїнський учений Ізидор Шараневич встановили, що в давні часи на місці нинішнього Тернополя було селище Сопільче, а згодом його називали Топільче”, – пише у своїй книзі “Невідомий Тернопіль. Публіцистичні нариси з історії рідного міста” Ярослав Гулько.

Перейти до панелі інструментів