28.03.2024
Новини

У Залізцях знову унікальні археологічні знахідки

Ледве не щодня у селищі Залізці знаходять нові безціні артефакти. Там наразі проходять археологічну практику студенти-історики Тернопільського та Кременецького вишів. Серед їхніх знахідок й древні знаряддя праці, старовинний одяг та посуд, що збереглися у гарному стані, – розповідає директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин. 

Читайте також: Дохристиянське містечко на болотяному острівці знайшли археологи на Тернопільщині

 

 

Та це далеко не перша і, очевидно, не остання унікальна знахідка цього сезону.

“Сьогодні в процесі археологічних досліджень у Залізцях знайдено декілька фрагментів тканих, шкіряних і дерев’яних виробів XVII ст. Ми вже раніше повідомляли, що специфіка археологічних нашарувань Старих Залізців в тому, що у болотяних ґрунтах дуже добре зберігаються органічні предмети через відсутність кисню і високу концентрацію сірководню.

І ці, на перший погляд, клаптики тканин є неймовірно цінною і рідкісною археологічною знахідкою. Сьогодні разом із науковим співробітником Одеського археологічного музею Оксаною Грицюта досліджували один із зразків. А саме – фрагмент тканого сукняного полотна, виготовленого з овечої шерсті якому вже майже 400 років!”, – ділиться Василь Ільчишин.


“Шлях артефакту із “глибини віків” у вітрину музею займає довгий і кропіткий процес! Від кількох місяців до кількох років, навіть і десятиліть! – наголошує директор Залозецького музею.  Неодмінним елементом цього є археологічні експедиції, в процесі яких досліджуються культурні нашарування минулих епох і позосталі об’єкти.

Саме зараз, за результатами Залозецької археологічної експедиції збагачується археологічний фонд музею. Знахідки виявлені під час досліджень миються, клеяться, описуються, складається інвентарний опис. Деякі предмети чекає ще й реставрація і консервація, після чого вони займуть своє місце у музейній вітрині! Наразі, маємо чудову підбірку люльок, монет, кахлю, посуду скляного і керамічного ХVII-ХVІІІ ст., що характеризують побут і матеріальну культуру жителів давнього містечка Заложці”.

Перейти до панелі інструментів