28.03.2024
Новини Скандал

Як медики Кременецької лікарні вимушено переходили на 0,75 ставки. Аудіозапис

Публікація нашого видання про конфлікт у КНП “Кременецька опорна лікарня” набула неабиякого резонансу. І не лише у районі. Після виходу статті на офіційній сторінці лікарні у Фейсбуку почали з’являтися повідомлення з хорошими новинами: про закупівлю металевих пластин для операцій, відкриття кабінету комп’ютерно томографії та інші. Разом з тим, після оприлюднення матеріалу на електронну пошту “Терміново” надіслали аудіозапис з підписом “Як директор Кременецької опорної лікарні Павло Кисіль “не змушував” своїх працівників переходити на неповну ставку”.

У 25-хвилинному аудіо людина з голосом схожим на голос директора лікарні наполегливо переконує медичних працівників перейти на 0,75 ставки задля економії коштів. В іншому випадку, каже чоловік, доведеться половину колективу попередити про скорочення та згодом звільнити.

“У червні 2021 року Президент України видав Указ, яким має намір лікарям за повну ставку виплачувати не менше 20 тис грн., медсестрам – 13,5 тис грн. Від червня до кінця року ніякої чіткої інформації, яким чином це буде здійснено, хто це буде фінансувати, не було. Наступна інформація з’являється 20 грудня. На Верховну Раду подається законопроект про виділення додаткових коштів для забезпечення Указу Президента, за який не проголосували. Зрозуміло, що питання підвисло і не буде підніматися.

мене, як керівника, зобов’язали виплатити заробітні плати, при тому не давши жодної копійки на це

Тут, як грім серед ясного неба, 12 січня поточного (2022) року, Шмигаль, наш Прем’єр-міністр, видає постанову Кабінету Міністрів, якою зобов’язує мене, як керівника, виплатити заробітні плати, при тому не давши жодної копійки на це все. Отака ж ідентична ситуація на сто відсотків у кожному лікувальному закладі в Україні”, – пояснює людина, що говорить в аудіозаписі.

Далі чоловік пропонує варіанти вирішення “проблеми”, аби не отримати заборгованість із заробітної платні та не закрити лікарню.

“Або нам дають ще 4,5 млн грн (щомісяця) і лікарі отримують по 20 тис грн і медсестри по 13,5 тис грн, або половині з вас дати попередження про скорочення. Це половина лікарів та медсестер просто звільнити, подякувати вам всім за роботу”, – йдеться у записі.

Також людина наголошує на тому, що в жодному лікувальному закладі немає договору з НЦЗУ і проблеми з грошима в усіх медзакладах.

“До вас звернулася адміністрація, щоб ви пішли назустріч і добровільно написали ці заяви (на переведення на 0,75 ставки – авт.), сподіваюся це тимчасове явище. І є інше: якщо ви не пишете тих заяв, я вас всіх попереджу, за два місяці я все одно роблю те, що запланував і буду відповідати букві Закону на сто відсотків. Але попри те, якщо це не буде добровільне рішення, я робитиму свої певні висновки в подальшому…”

“Не влаштовує? Ми вас попередимо про скорочення, підете, де вам будуть інші умови”

У присутніх на зустрічі, як чути із запису, виникають питання щодо графіків чергування, виплати понаднормових. Адже при переведенні на 0,75 ставки медсестра чи лікар повинні працювати меншу кількість годин. На що також знаходиться пояснення.

“Не влаштовує? Ми вас попередимо про скорочення, підете, де вам будуть інші умови”.

Далі пояснення дає інший чоловік, голос якого схожий на голос медичного директора лікарні Григорія Козакова (колишній головний лікар Кременецької лікарні – авт.).

“У нас немає грошей, ви розумієте?! Держава поставила нас “в позу”, зробивши заручниками”.

Далі, посилаючись на публікацію у газеті “Факти”, чоловік пояснює, що колишнього міністра МОЗ Максима Степанова звільнили саме через те, що він просив додаткових коштів на фінансування Указу Президента про підвищення зарплат медиків. А нині, начебто, стоїть завдання “розвалити медичну систему”.

Працівникам ставлять питання, однозначної відповіді на яке вони, схоже, не мають.

“То яке приймаємо рішення: жити чи розбігатись? Не доводьте ситуації до юридично виважених рішень. Не робіть дурниць… У нас має бути все скеровано. Якщо хтось хоче запалити вогника, це дуже просто робиться, а грітися знайдеться кому, зразу прибіжать. Я не хотів би, щоб на наших гарячих головах хтось нагрів собі дивіденди і сказав, який він “побідун”. Якщо опорна лікарня, не дай Боже, в яку зараз прийшло багато молодих спеціалістів, розвалиться, ми всі за кордоном будемо не потрібні”.

Людям обіцяють повернути ставки, як лише з’являться кошти. Та чи з’являться?

“Перебуваючи тут в мене одне завдання: зберегти те, що є і розвивати, – каже чоловік з голосом схожим на голос директора лікарні. – Заборгованість буде зростати, громада не дасть ні копійки… Це наша біда, що за популістичними позиціями однієї людини, ми сваримося. А ви (колектив – авт.) робите ворогів там, де їх немає”.

Попри те, що попередньо директор лікарні стверджував журналісту “Терміново”, що проблем у медзакладі немає, зокрема й допуском окремих лікарів до пацієнтів та в операційну, кременчани кажуть інше. Учора з схожою ситуацією зіштовхнулася колишня медсестра з лікувальної справи Вікторія Червінська. Зараз жінка перебуває у Німеччині. Тим часом її 13-річний син потрапив до хірургічного відділення. Там, за словами пані Вікторії, дитину не обстежили належним чином, аби діагностувати захворювання та надати допомогу. Щоправда, уточняє мама, наступного дня, після публікації посту та розголосу, до юного пацієнта уже були набагато уважніші.

Шановний Кисіль, схаменися! Дай працювати людям, справжнім лікарям

“Про який професіоналізм і чуйність може йти мова? Коли дитину привезли “швидкою” з підозрою на апендицит, згодом на гострий панкреатит. А наші нові лікарі (йдеться про нинішнього в. о. хірургічним відділенням – авт.), навіть не призначають УЗД-дослідження при наявних поганих аналізах, а просто “капають”, біль не вщухає. Лікар ніс не показує, не слідкує за станом дитини. А керівництво створило всі умови для того щоб ми, пацієнти, не могли обрати лікаря, якого хочемо, бо в нашій лікарні війна.

Шановний Кисіль, схаменися! Дай працювати людям, справжнім лікарям. Можливо люди будуть мати шанс вижити. Треба щось робити, бо ці псевдо інтелігенти нас винищать”, – пише Вікторія.

У телефонній розмові з журналістом жінка розповідає про корупційні та шахрайські схеми, свідком яких вона стала, працюючи у Кременецькій лікарні та каже, що готова підтвердити свої слова у разі необхідності у відповідних службах.

Найближчим часом “Терміново” з’ясує – чи насправді в усіх лікарнях Тернопільщини склалася безвихідна ситуація через Указ Президента про підвищення зарплат медиків. І як із неї виходять директори медичних закладів.

Перейти до панелі інструментів