25.04.2024
Новини Оперативно

Що робити у випадку підвищення радіаційного фону

У ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України” розповіли, що робити,  якщо на території вашого проживання піднімається радіаційний фон. По-перше, потрібно не панікувати, а увімкнути телевізор або радіо. Органи влади з питань надзвичайних ситуацій повідомлять, чи потрібна евакуація.

Щоб зменшити проникнення радіації в будинок або квартиру, потрібно закрити двері та вікна, щілини заклеїти.

Одяг, ліки, документи, питну воду та продукти потрібно запакувати в герметичні пакети. Перед виходом з квартиру вимкніть світло, воду, газ.

Якщо радіаційна небезпека застала вас зненацька

Стіни дерев’яного будинку послаблюють радіацію удвічі, цегляного – у 10 разів, підвали з покриттям із дерева – у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону – у 40-100 разів.

Як провести йодну профілактику

Йодна профілактика здійснюється тільки після оповіщення в ЗМІ.

“Йодистий калій вживати після їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років – по 0,040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим – по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років – по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим – по 3-5 крапель на стакан молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб”, – йдеться у повідомленні.

Наразі рівень радіації у Тернополі в нормі. Спеціальні служби щогодини проводять заміри. Якщо будуть зміни, ми обов’язково вас повідомимо!

Перейти до панелі інструментів