16.04.2024
Інтерв’ю Новини

Замість ялинки – плакати з побажаннями, замість олів’є – вареники. Кременчанка розповіла, як відзначає Новий рік в Китаї

Плакати з ієрогліфами-побажаннями замість ялинки, вареники – традиційна страва замість олів’є. Ви досі думаєте, що в України новорічні свята тривають довго? А у Китаї лише Новий рік відзначають два тижні. Сьогодні ввечері китайці починають відзначати 4720-ий рік. Як усе відбувається, як готуються і що подають на святковий стіл, в ексклюзивному інтерв’ю “Терміново” розповіла кременчанка Світлана Дзюма-Чан, яка живе у Вейфані разом з родиною.

Читайте також: “Зірка телебачення” – кременчанка розповіла журналістам, як живе у Китаї. Відео

  • Які найпопулярніші і обов’язкові традиції на Новий рік у Китаї?

Новий рік у Китаї – це дуже яскраве свято. До нього готуються заздалегідь: прикрашають вулиці, будинки. Обов’язково клеять великі плакати з ієрогліфами з благословеннями. Найпопулярніше побажання – ієрогліф фу (щастя). Він дуже цікаво розшифровується, складається з кількох частин – одяг, їжа, дах над головою та земля, на якій можна вирощувати врожай.

Найпопулярніший ієрогліф-побажання фу – щастя

Ці плакати купують або роблять удома. Зазвичай це написи на червоному папері чорною фарбою. Їх клеять на будинках у квартирах на дверях. Плакати у Китаї – це як у нас ялинка.

  • Які страви традиційно готують на новорічний стіл (наприклад, як у нас олів’є)?

У Китаї на Новий рік обов’язково всією сім’єю ліплять вареники з різними начинками: з м’ясом та пекінською капустою, водоростями. Це як в нас олів’є. Варять холодець зі свинячої шкірки. У нас це робить свекор. Цю шкірку варять цілу ніч, ріжуть тоненькими смужечками і заливають. Це дуже смачно! Також готують корінь лотоса з м’ясом.

Крім вареників на новорічний стіл подають холодець зі свинячих шкірок та корінь лотоса з М’ЯСОМ

  • Що саме тебе, можливо, дивує у цих традиціях?

Спочатку для мене було дещо незвично, що після Нового року приходить весна. У Китаї Новий рік  називають Весняний фестиваль. І ось після завершення цього фестивалю усе починає розпускатися, природа оживає.

  • Як зазвичай ваша родина проводить це свято?

Зазвичай ми їздимо у село до батьків мого чоловіка. Допомагаємо готуватися. Запалюємо ароматні палички, пускаємо салюти. Є ще одна цікава традиція – палити жовтий папір. Свекор на жовтому папері відбиває гроші, а потім їде на цвинтар палити його. Так вони передають кошти на той світ рідним, тих кого вже немає, щоб вони мали за що купувати все що хочуть.

  • Чи прийнято ходити в гості у цей день чи святкувати удома?

У Китаї Новий рік – це сімене свято. По гостях і в ресторани не ходять. Новорічна ніч відзначається тільки з сім’ю. Усі розважальні заклади закриті. Ми спочатку їдемо до батьків чоловіка, наступного дня – до сестри свекра. За час святкувань треба об’їздити якнайбільше родичів і обов’язково там пообідати або повечеряти. Перші три дні ми їздимо в гості, а наступні – приїздять до нас.

У Китаї Новий рік – сімейне свято, по ресторанах ніхто не ходить

  • Чи є у святкуванні якість традиції чи звичаї зовсім не характерні для нас?

Ще один цікавий момент: наступного дня, точніше ранку Нового року, близькі, родичі можуть приходити з 5 ранку. Пити чай і на столі завжди повинна стояти тарілка з насінням, цукерками, арахісом та сигаретами і, звичайно, чай.

Гості лускають насіння просто під ноги і ніхто не дозволяє прибирати, коли вони йдуть, це лушпиння може цілий день лежати. Одного разу я захотіла підмести, мені не подобалось це сміття під ногами. Але свекруха попросила цього не робити. Пізніше я запитала в чоловіка, чому так? А це у селі так заведено, щоб наступний гість, який зайде, бачив, що до нас приходять гості. Це для того, щоб було видно, що до нас приємно приходити, що наша сім‘я приймає гостей, і ми не самотні.

Також на Новий рік просять благословіння на автомобілі. Щоб вони добре служили і не траплялося нещасних випадків.

  • Чи дарують подарунки на Новий рік?

Подарунки не дарують. Але заведено дарувати новий одяг батькам, дітям бабусі і дідусі дарують гроші у спеціальних червоних конвертах – хум бао. На ранок наступного дня чоловік з дітьми йде по селу з вітаннями, дітям дають гроші і солодощі. Це як в нас посівальники.

Дітям на новий рік дарують гроші, а батькам одяг

  • Щоб ти побажала нашим читачам у цьому Новому році?

Читачам “Терміново” бажаю свого фу – щастя у китайському розумінні слова. Щоб кожен мав одяг, їжу, дах над головою та шматок землі, на якій можна щось посадити. Бажаю бути добрішими, теплішими один до одного, посміхатися та дарувати людям свою любов, навіть незнайомим. Хай цей Рік Тигра стане вільним, щоб ми могли бути всі разом, зустрітися з рідними, друзями.

Нагадаємо, Новий рік у Китаї відзначають не менше 15 днів. Дата початку і кінця року визначається за місячним календарем. Китайці зустрічатимуть не 2022 рік, як решта світу, а 4720-ий. Символом року по східному гороскопу стане Тигр.

Китайський Новий рік починається в дату другого молодика після дня зимового сонцестояння (21 грудня). У 2022 році Новий рік в Китаї почнеться 1 лютого, а закінчиться 21 січня 2023 року. Символом року стане Чорний або Синій Водяний Тигр. За українським часом святкування розпочнеться о 23:00 31 січня.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів