28.03.2024
Новини

Як підготуватися до пірнання в ополонці, розповіла тернопільська лікарка

19 січня християни східного обряду святкуватимуть Хрещення Господнє. Багато хто в цей день пірнає в ополонку. Деякі вірять, що ця традиція сприяє очищенню від гріхів, інші пірнають задля розваги. 

У будь-якому випадку це може мати негативні наслідки для здоров’я. Як розповіла “Терміново” сімейна лікарка Олена Дмитрівна Терещенко, різкі перепади температур можуть спровокувати серцево-судинні захворювання, а також переохолодження.

  • Загалом загартовування – це користь для організму, але не тоді, коли пірнання в ополонку відбувається раз у рік. До цього потрібно ретельно готуватися, загартовуватись. Починати потрібно хоча б за місяць до бажаного пірнання в ополонку. Можна обливатись холодною водою, приймати контрастний душ, обтиратись снігом тощо. Але організм має бути тренований, інакше він отримає неабиякий стрес.
  • А коли він буде тренований, то загартовування лише покращить здоров’я, зменшує ймовірність захворіти.

Також Олена Терещенко закликає не споживати алкоголь, коли плануєте купатись. Він розширює периферійні судини, що збільшує тепловіддачу, хоча і дає відчуття тепла. Курити теж не варто, тому що це порушує кровообіг.

Скажіть, будь ласка, з якими хворобами чи при яких станах організму не можна пірнати в ополонку?

  • Людям з будь-якими хронічними хворобами категорично не можна пірнати у крижану воду. Також не варто занурюватися навіть при мінімальних проявах застуди.
Перейти до панелі інструментів