29.03.2024
Новини Файні люди

“Бджолиний рай”: підгайчанин заснував кооператив і об’єднав 28 пасічників

Сьогодні підгайчанин Ігор Буцик – один із засновників найпотужнішого в Тернопільській області сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Бджолиний край», який об’єднав 28 пасічників.

А починалося все у 2017 році, коли чоловік звернувся в Підгаєцький районний центр зайнятості в пошуках роботи заготівельника лікарської сировини або музичного керівника. Оскільки таких вакансій не було, Ігор вирішив скористатися однією з послуг служби зайнятості – профнавчанням, і змінити професію.Він – із пасічницького роду. Отож, за спрямуванням служби зайнятості пройшов перепідготовку в Гадяцькому аграрному училищі і став дипломованим бджолярем…

  • «Аби стати членом нашого кооперативу, не існує особливих вимог. Приймаємо усіх, хто прагне займатися пасічницькою справою та вміє подбати про власні бджолосім’ї й, звісно ж, готовий допомагати одне одному.
  • У найближчому майбутньому плануємо створити центр меду, де працюватимуть наймані працівники. Це буде цех з надання послуг з відбирання, фасування і переробки меду, а ще лабораторія з контролюю якості меду і бджолопродуктів.

Ще до Другої світової війни його прадід у рідній Яблунівці тримав чи не пів сотні бджолосімей. За радянських часів і створення колгоспу майже всю пасіку забрали. Нині на пам’ять від прадіда залишилася стара дубова медогонка, матриця для виготовлення вощини й дев’ять вуликів. Тож маю намір створити невеликий музей пасічництва», – ділиться планами кооператор.

На даний час Ігор Буцик активно впроваджує в життя різні проєкти, пов’язані з бджільництвом, бере участь в навчаннях, вдосконалює свої знання та навички, виводить продукцію СОК «Бджолиний край» на міжнародний рівень.

  • “Кооператив спеціалізується не лише на викачуванні меду, а й на виготовленні солодкої продукції. Вже тепер продаємо різні сорти меду, бджолину пергу, прополіс, пилок у меді, забрус, крем-меди, творять смакову композицію із двох видів меду в одній банці. З-поміж іншого пропонуємо покупцям «Медовий айсберг» — стільниковий мед, залитий медом, мікс — горішки й сухофрукти в меді, а також наливки, медовий квас тощо.Особисто займаюся розведенням маток, збираю маточне молочко”, – додає пасічник.

До слова, у 2021 році за рішучість, ініціативність, вміння ставити цілі та досягати їх Ігора Буцика обрано сільським старостою с. Угринів Підгаєцької ОТГ.

Перейти до панелі інструментів