19.04.2024
Новини

Чортківський суд не дозволив екстрадувати до Росії “кримінального авторитета”

Чортківський суд не дозволив Офісу Генерального прокурора екстрадувати до Росії “кримінального авторитета”, який родом з Кременця. Обвинувачуваний звернувся за статусом біженця, – повідомляє адвокат Віталій Сідоров. Також правозахисник наголошує, що справа його підзахисного вкрай неоднозначна. Адже доказів у звинувачення фактично немає.

“Учора, 12 січня Чортківським районним судом Тернопільської області задоволено мою скаргу на постанову Офісу Генерального прокурора про видачу (екстрадицію) особи на запит Російської Федерації.

До Офісу Генерального прокурора України надійшов запит Генеральної прокуратури Російської Федерації про видачу Халімонова Р.Ю. для притягнення до кримінальної відповідальності, за злочин передбачений ст.210.1 КК Російської Федерації, а саме закон про “ворів у законі”, – каже Віталій Сідоров.

Генеральна прокуратура прийняла рішення про видачу до Російської Федерації громадянина цієї держави для притягнення до кримінальної відповідальності в Російській Федерації.Народився, навчався і жив Роман Халімонов, тепер відомий як Рома Попойонок, в Кременці.

“В обгрунтування постанови вказано, що під час екстрадиційної перевірки, проведеної Тернопільською обласною прокуратурою не встановлено, обставин, які перешкоджають видачі.
Однак Халімонов Р.Ю. звернувся до Тернопільської міграційної служби про визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

У законодавстві України принцип невислання закріплений у ст. 3 Закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”. Згідно з ч. 4 ст. 590 КПК рішення про видачу особи (екстрадицію) не може бути прийнято, якщо така особа подала заяву про визнання її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, чи скористалася відповідно до законодавства правом на оскарження рішення щодо зазначених статусів, до остаточного розгляду заяви, у порядку, встановленому законодавством України”, – зазначає адвокат.

Нагадаємо, СБУ затримала Романа Халімонова у вересні минулого року. “Терміново” повідомляло, що його батько був священиком, звідти й прізвисько Попйонок. У Халімонова й досі є друзі на Тернопільщині. До Росії його батьки виїхали, коли Роман був ще підлітком. Неприємності із законом змусили повернутися його на малу батьківщину, до Кременця.

 

Перейти до панелі інструментів