27.04.2024
Новини

У Києві цвіте 200-літня пальма, яку колись привезли з Кременця

У Київському ботанічному саду ім. О. Фоміна от-от зацвіте пальма Лівінгстона. Цій унікальній рослині понад 200 років. У 1834 році, коли закрили Кременецький ліцей, її перевезли до Києва. Зараз вона зростає в кліматроні.

“Пальма названа на честь Патріка Мюррея, лорда Лівінгстонського, котрий привіз її з Австралії й посадив у своєму саду. У 1834 році дерево перевезли до Києва з ботсаду Кременецького ліцею, що на Тернопільщині. Переправили на підводі, якщо точніше.

На сьогодні пальмі вже більше 200 років і зараз вона майже досягнула 30-метрової висоти кліматроні, який був створений тоді саме для неї. У природі ці пальми рідко досягають висоти в 25 м і це унікальний випадок. Це одна з найцінніших рослин світу, що на мою думку невимірна грошовим еквівалентом.

Зношеність деяких конструктивних елементів цієї споруди (кліматрону) та її гранична висота для рослин ставить під питання життя як самої пальми, так і всіх інших рослин, які не один десяток років пліч-о-пліч співіснують під одним дахом”, – пише київський арборист Володимир Ветроградський.

Перейти до панелі інструментів