26.04.2024
Новини

8396 грн на кожного мешканця області: експерти розповіли, чи влада ефективно використовує кошти (інфографіка)

Тернопільська міська територіальна громада (МТГ) посіла п’яте місце в рейтингу фінансової спроможності територіальних громад обласних центрів. Про це свідчать результати дослідження Центру спільних дій.

Аналітики Центру спільних дій проаналізували, чи вистачає органам місцевого самоврядування (ОМС) грошей для виконання своїх повноважень, та створили рейтинг фінансової спроможності територіальних громад обласних центрів. Він показує, наскільки ефективно ОМС нарощували свій фінансовий потенціал у 2018 -2021 роках.

Рейтинг складений на основі 10 індикаторів, за кожен із яких присуджувався низький, середній або високий рівень спроможності. Детально ознайомитись із методологією дослідження можна за посиланням.

У 2021 році Тернопільська МТГ розділила 5-те місце з 12 у рейтингу з Вінницькою і Харківською МТГ. Кожна з громад отримала по 65 балів зі 100 можливих. Очолює цьогорічний рейтинг Дніпровська МТГ.

У 2021-му Тернопільська МТГ отримала по 10 балів за чотири індикатори. Аналітики високо оцінили рівень видатків загального фонду — 8396 на кожного мешканця. Цей показник демонструє, скільки грошей місцева влада може витратити на кожного жителя громади без коштів спеціального фонду.

Десять балів громада отримала за капітальні видатки на кожного мешканця — 1592 гривень. Цей індикатор показує спроможність ОМС “грати в довгу” та забезпечувати реальний соціально-економічний розвиток: робити капітальний ремонт дороги, купувати шкільні автобуси тощо. До прикладу, у сусідній Рівненській МТГ цей показник набагато нижчий — 809 гривень на одного мешканця.

У Тернопільській громаді зарплати “з’їдають” лише 51% видатків загального фонду, що загалом добре порівняно з іншими громадами.

У 2021-му Тернопільська МТГ суттєво поліпшила свої результати. У 2018-му вона посіла лише 10-те місце (з 13-ти), у 2019-му 11-те (з 14-ти), а у 2020-му 9-те (з 11-ти).

Найнижчий результат у громади був минулого року — всього 35 балів. Тоді за чотири індикатори МТГ мала найнижчі оцінки, а найвищий результат лише за частку місцевих податків у бюджеті — 26%. Цей показник демонструє, на скільки громада фінансово незалежна від центральної влади і залежна від місцевих платників податків.

В останні два роки громада має низький “Індекс податкоспроможності місцевого бюджету”. Цього року — 1,2. Цей індикатор пов’язаний зі спроможністю громади віддавати залишкові кошти до державного бюджету, звідки вони потрапляють до “бідніших громад”. Тернопільська МТГ перераховує 3,7% своїх доходів. До прикладу, сусідня Львівська громада віддає до держбюджету 8,7%.

Тернопільська громада у 2021-му витратила на чиновників 8% власних коштів. Це середній показник. У перерахунку на кожного мешканця, утримання апарату управління коштує 513 гривень. Для високого рівня МТГ має витрачати на це менше 500 гривень.

Раніше в Центрі спільних дій аналізували, на які потреби мешканців управлінці спрямовували кошти у громадах обласних центрів. Зокрема, аналітики оцінили бюджети Чернівецької, Луцької, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Ужгородської територіальних громад за 2018–2020 роки.

Перейти до панелі інструментів