20.04.2024
Корисне Новини

Пакети за гроші: чи приживеться на Тернопільщині новий закон

Про платні пластикові пакетики, які тепер лише за гроші, не говорять і не пишуть хіба ліниві. Одні покупці обурюють – їх більші. Інші охоче підтримують ініціативу, таких значно менше. Як фактично виглядає ситуація у великих супермаркетах, магазинах та на базарах перевірило “Терміново”. Ми спробували подивитися на цю історію дещо з гумором.

Отож, з 10 грудня почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Вони зникатимуть поступово і тепер покупці за них змушені платити. Та чи усюди? Наразі – ні.

За пластикові пакети платити треба у супермаркетах

Перш за все йдемо до супермаркету “АТБ”. Там чемно дотримуються закону: за маленький пакетик без ручок уже треба платити 9 коп., без ручок – 12 коп. На касі питаємо продавчиню: як вона зрозуміє, чи взяли ми торбинку у магазині, чи принесли свою з дому. Дівчина губиться і каже, що ми, мабуть, це маємо уточняти при розрахунку. Та відповідь її непевна.

Дехто з покупців кладе фрукти просто у продуктовий кошик, не використовуючи безкоштовних кульочків, які тепер за гроші.

На базарі ж охоче використовують перший, перехідний, етап закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Він стартував 10 грудня та передбачає, що забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, у які здебільшого пакують овочі та фрукти. Заборона діє у супермаркетах, аптеках, ресторанах, закладах надання послуг тощо. Безкоштовними залишаються надтонкі пакети, які є первинним пакуванням для риби, м’яса, молочки чи крупи.

На ринку купуємо два види риби та мідії на вагу. Продавчиня люб’язно обслуговує. На питання про пакетики каже:

  • Поки ще можна не брати грошей, то не беремо. Ми ж більше зацікавленні у продажі товару, ніж великі мережеві супермаркети. Тут у нас і постійні клієнти є, як же з них брати гроші за ту торбинку. Коли вже будуть штрафувати, то думатимемо – як вийти з положення.

На базарах кульочки поки що дають безкоштовно

Така ж ситуація не лише з покупкою риби. У іншому місці беремо огірки та редиску. Ніхто жодних додаткових грошей не рахує.

Тож постає питання: як реалізовуватимуть другий етап закону, який стартує 10 березня 2022 року? Згідно з третім пластикові пакети мають зникнути взагалі з українських магазинів, його запланували на початок 2023 року.

Порушників нового закону штрафуватимуть

Незгідних із новацією каратимуть гривнею. На всіх суб’єктів господарювання, які не дотримуватимуться закону, чекають штрафи: від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення – від 3400 до 8500 грн. Контроль за цим здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Яку ж альтернативу пропонують екологи та прихильники закону? Це звісно еко-торбини, паперові пакети і навіть привіт з минулого сумки-сітки. А як же бути з дрібними продуктами? Якщо з овочами, фруктами, цукерками ще можна щось вигадати, то у чому купувати м’ясо, рибу, масло, кулінарію? Тут на виручку нам мають прийти багаторазові контейнери та судки. Чи приживеться така ініціатива в українців, стане зрозуміло згодом.

Перейти до панелі інструментів