27.04.2024
Новини

Зеленський пообіцяв 20 тисяч євро кожній дитині. Але є одна умова

6 грудня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт “Про економічний паспорт”. Згідно нього, у 2037 році усі діти, які народилися в 2019 році і пізніше,  можуть отримати з Фонду майбутніх поколінь 600 тисяч гривень. Кошти можна витратити на навчання або купівлю житла.

Експерти “Європейської правди” підрахували, що держбюджету обійдеться це нововведення щонайменше у трильйон гривень.

Фонд майбутніх поколінь запрацює 2023 року.

“Спецфонд наповнюватиметься коштами, які держава отримує від рентної плати. Відсоток відрахування зростатиме протягом десяти років залежно від виду ренти за користування надрами загальнодержавного значення”, – йдеться у повідомленні.

Уже в 2023 році в фонд направлять 21,8 млрд гривень. Ця сума покриє нарахування для півтора мільйона громадян, які народяться з 2019 року до того моменту.

Перше покоління дітей отримає по 630 тис гривень кожен, коли їм виповниться 18 років, тобто у 2037-му.

Щоб отримати кошти на момент повноліття, потрібно буде проживати на території України щонайменше останні 5 років, мати українське громадянство, а також народитися після 1 січня 2019 року.

Правда, гроші ніхто не отримає “на руки”. Їх будуть перераховувати лише на оплату освіти або придбання власного житла. Якщо таких витрат не передбачено, можна розпочати накопичувати ці кошти на пенсію.

У випадках необхідності фінансування лікування тяжких захворювань кошти можна буде зняти достроково.

Перейти до панелі інструментів