27.04.2024
Місто Новини Скандал

Сусідські війни: у Кременці люди готові судитися через дорогу

У новозбудованому кварталі Кременця уже впродовж кількох місяців вирують пристрасті. Мешканці двох сусідніх вулиць не можуть дійти згоди щодо дороги. Жителі вулиці Степана Бандери, повз будинки яких й лежить дорога, переконують, що вона розташована там незаконно. Сусіди із вулиці Галини Гордасевич стверджують, що й дорога й заїзд з траси цілком законні. Як усе є насправді, що про ситуацію кажуть у міській раді, з’ясовував журналіст “Терміново”.

  • Коли ми купували квартиру, дороги там не було. На її місці була лише стежка та росли чагарники, – каже Олена Шавловська, яка з родиною мешкає на вулиці Степана Бандери. – Ми не приховуємо, що не хочемо дороги біля наших будинків. Адже, виходячи з квартир, потрапляємо просто під колеса авто.
Автомобілі, що рухаються вулицею, не завжди легкові. Оскільки район новий і там триває активне будівництво, то часто їздять вантажівки з будматеріалами, великими бетонозмішувачами.
  • Ми були не проти, аби дорогу використовували для проїду легкових авто наших сусідів, спецтранспорту (пожежна, швидка). Проте наші сусіди зробили тут проїзд, не радившись із нами, не врахувавши нашої думки, – каже Валентина Сивак. – Ми не приховуємо, що не зацікавлені у тому, аби ця дорога збереглася.

Аби довести свою позицію, мешканці вулиці Бандери написали не один десяток звернень у різні інстанції. Серед них: у поліцію, ВАТ “Тернопільобленерго” та Кременецький РЕМ, міському голові Кременця, САД Тернопільщини. Усі копії цих документів кременчани надали редакції “Терміново”.

Однієї з причин, чому згадана дорога недоречна у згаданому місці, називають розташування трансформаторної підстанції КТПП-27 ледве не посеред шляху. З цього приводу мешканцям надали наступне роз’яснення у ВАТ “Тернопільобленерго”:

“З метою забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов експлуатації КТПП-27 Кременецьким районом електричних мереж буде складений протокол про адміністративне порушення замовником спорудження дороги по вул. С. Бандери в м. Кременець, поблизу КТПП-27 в порушення вимог Правил охорони електричних мереж і поданий на розгляд адміністративній комісії Кременецької міської ради”.

Надійшла й відповідь від САД Тернопільської області щодо виїзду з вулиці, який самостійно облаштували жителі вул. Галини Гордасевич. Там спільне комісійне обстеження провели працівники САД Тернопільщини спільно з патрульною поліцією. Дійшли висновку, що виїзд потрібно ліквідувати та відновити кювет з системою водовідведення.

З таким рішенням абсолютно не згідні мешканці вулиці Галини Гордасевич.
  • Ми власним коштом робили цю дорогу і виїзд на трасу М-19. Певну суму виділили у міській раді, а переважно це гроші жителів нашої вулиці, – каже голова вуличного комітету Галини Гордасевич Надія Стецюк. – Якщо дорогу на сусідній вулиці Бандери заблокувати, то у разі потреби пожежній, частина якої розташована навпроти, доведеться об’їжджати за кілька кілометрів. Це ж нелогічно.

Також Надія Федорівна показує документ, у якому вимагають повернути заїзд, який демонтували та визначити межі по вулиці С. Бандери. Каже, що дорога по С. Бандери законна і спроектована ще у 2010 році. Цю інформацію підтверджують й у міській раді.

Що каже з приводу скандальної ситуації головний архітектор Кременця Павло Римар, читайте на “Терміново” завтра о 20.00.

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів