28.03.2024
Новини Промо

Як правильно вибрати швелер?

Головним критерієм вибору є цільове призначення виробу. Так, наприклад, для балконних споруд — оптимальним буде такий швелер, відстань між бічними ребрами якого — така ж як товщина плити перекриття. Конструкційний варіант підібрати трохи складніше: необхідно, щоб виріб відповів проекту конструкції. У бюджетних варіантів і легких швелерах використовується відносно тонкий метал, тому конструкція з таких елементів не буде відрізнятися високим рівнем міцності й надійності.

А ось зі спеціалізованими профілями може статися зворотний ефект — зайва вага збільшить навантаження на опорні конструкції. Тому, оптимальним рішенням стане виріб з високолегованої сталі, що дозволить досягти максимальної надійності конструкції без обважнення і нарощування габаритів. При використанні швелера в конструкціях перекриттів — довжина виробу повинна бути на 1.4 м більше, ніж ширина отвору, щоб забезпечити винос профілю по 70 см з кожного боку.

У разі, коли необхідно приховати комунікаційні засоби, нерідко застосовують гнутий швелер. Для цієї мети найкраще підійде продукція з низьковуглецевої сталі, яка простіше піддається вигину і здатна витримувати без шкоди великі перепади температур.

В чому різниця між швелером загального призначення і спеціальним

Щоб зрозуміти різницю між швелером загального призначення і виробом з особливими потребами, — досить знати, що продукція з першої категорії (загальні), шириною 180 мм і з висотою полиці 70 мм — проводиться з прокату товщиною 5.1 мм, а друга (спеціальні), з такими ж габаритами — має майже вдвічі більшу товщину стінок (9 мм).

Взагалі, для будівельно-монтажних робіт може застосовуватися будь-який тип швелера. Головне, щоб його характеристики й можливості були враховані на етапі проектування, а сам виріб використовувалося не на межі допустимих навантажень.

Особливості гарячекатаного швелера

За формою полиць гарячекатані швелери можуть бути з паралельними гранями (позначаються «П») або з ухилом внутрішніх граней («У»). Найважливіша характеристика металопрокату — висота перетину. Вона може варіюватися від 50 до 400 мм.

Висота, виражена в сантиметрах, це номер швелера. Найбільш популярним вважається металопрокат з номерами від 8 до 20. До висоти перетину «прив’язана» товщина стінки (вона варіюється в межах 4,2-11,5 мм), ширина (30-115 мм) і товщина полиці (4,8-13, 5 мм). Для виготовлення швелерів використовують стали кількох марок: Ст3пс, Ст3сп, Ст3пс5, Ст3сп5 і 09Г2С.

Особливості гнутих швелерів

Гнуті швелери випускають тільки з паралельними гранями полиць. Висота їх перетину, ширина полиць і товщина стінок варіюються в межах 25-410, 26-160 і 2-8 мм відповідно. Такі швелери виготовляють з тих же марок сталі, що і гарячекатані: Ст3пс, Ст3сп, Ст3пс5, Ст3сп5 і 09Г2С.

Як вибрати швелер

Необхідні параметри металопрокату підбирають розрахунковим способом. Ми можемо привести алгоритм таких обчислень:

  1. Спочатку визначають повне навантаження, яка буде діяти на швелер.
  2. Потім отриманий результат множать на коефіцієнт надійності за навантаженням і крок швелерів.
  3. Коефіцієнт надійності за навантаженням дозволяє врахувати можливе збільшення навантаження під час реальної експлуатації будівлі.
  4. Після цього розраховують максимальний згинальний момент в профілі швелера. Він залежить від повного навантаження з урахуванням коефіцієнта надійності й кроку швелерів, а також їх довжини.
  5. Потім визначають момент опору перерізу швелера. Цей показник говорить про здатність прокату витримувати передбачувані навантаження.
  6. Для розрахунку знадобляться значення меж плинності для різної товщини прокату, виготовленого з різних марок сталей. Найбільші показники у сталі 09Г2С.
  7. На прикінцевому етапі, керуючись нормативними документами, підбирають швелер з моментом опору не нижче обчисленого.
  8. Щоб переконатися в правильності розрахунків додатково виконують перевірку швелера з вибраними параметрами на міцність і жорсткість.

Обирайте якісний швелер за посиланням https://metinvest-smc.com/ua/products/shveller/ де можна знати всі необхідні розміри, розрахувати ціну та замовити доставку.

Перейти до панелі інструментів