19.03.2024
Новини

Халатність чи збіг обставин: чому померлого журналіста шукали два місяці

Отримати відповіді на низку запитань щодо загадкової смерті журналіста Ярослава Буяка намагалися його колеги на пресконференції у Тернопільському “Прес-клубі”. Тіло покійного знайшли у морзі лише після того, як повідомлення про зникнення поширили друзі у соцмережах. Як з’ясувалося, там воно перебувало уже майже впродовж двох місяців.

  • Зараз справа зрушила з місця. Невідомо – скільки він там ще пролежав би, – каже брат загиблого журналіста Андрій Буяк. – Опізнати його майже неможливо. Тіло лежало без холодильної камери. За цей час почорніло і набрякло… Нам Ярослав сказав, що їде на лікування як учасник АТО. Через 3 тижні, коли від нього не було звісток, ми забили на сполох.

До поліції родичі Ярослава Буяка звернулися 31 серпня. Там відкрили кримінальне провадження за ст 115 ККУ (Умисне вбивство, безвісти зниклий). У розшук оголосили лише 10 вересня.

Проте поліція не публікувала жодної інформації про це

Олександр Богомол, начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, сказав, що “можливо, і є якесь недоопрацювання поліції” щодо цього. Попри те, що правоохоронцями здійснено низку пошукових заходів, окремо проведуть службове розслідування щодо роботи поліції у цій справі.

Євгеній Москальчук, директор Тернопільського паталогоанатомічного бюро, відзвітував, що проблема виникла, тому що поліція шукала Ярослава Буяка серед невідомих осіб, а його особа під час лікування у медзакладі була встановленою. В історії хвороби чітко було вказано ім’я та прізвище померлого, при ньому також було посвідчення ветерана АТО.

Журналісти спитали, як саме помер Ярослав Буяк.

Євгеній Москачук розповів, що пацієнт поступив по швидкій, проходив стаціонарне лікування у медзакладі. Увечері він раптово впав без ознак життя. Відразу ж була викликана спецбригада, яка проводила реанімаційні заходи протягом 30 хв, та вони були безуспішними.

Потім тіло направили у морг, де зробили розтин.

Та при госпіталізації він указав, що живе сам, і що родичів не має. Тому його і не оголошували як безвісти зниклим, родичів не шукали. Повірили, так сказати, “на слово”.

Тетяна Скарлош,  начальник відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, теж визнає, що з боку медичних працівників жодної комунікації з родичами та іншими державними структурами не було. Медичний заклад, якщо не було родичів у померлого, мав повідомити територіальну громаду, чого не було зроблено. Щодо цього теж проводитимуть відповідне розслідування.

Питання комунікації між структурами залишається відкритим.

Нагадуємо, що Ярослав Буяк зник наприкінці липня. Через місяць рідні звернулися в поліцію. Там згодом повідомили про те, що він оголошений у всеукраїнський розшук. Ще тиждень тому слідчий сказав, що серед невпізнаних трупів та пацієнтів лікарень Ярослава Буяка не виявлено.

22 вересня друзі опублікували пост про його зникнення у соцмережі Фейсбук. І відразу ж наступного дня на сайті поліції з’явилося повідомлення про те, що тіло Ярослава знаходиться в морзі Тернопільської психоневрологічної лікарні, в якій він помер, виявляється, ще 28 липня!

Перейти до панелі інструментів