16.10.2021
Корисне Новини

ТОП-5 страв з найпопулярнішого осіннього овочу + бонус-рецепт

Вчені вважають гарбуз фруктом (або ягодою), а споживачі овочем. Та від цього його корисні властивості не зменшуються. Цей овоч вважається найдавнішою культурою народів Мексики, Болівії, Перу і Чилі. “Терміново” зібрало п`ять найполярніших і найсмачніших рецептів, аби ваша осінь наповнилася яскравим помаранчевим кольором та вітамінами.

Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. В його складі: натрій; калій, селен, кальцій, вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D, залізо, магній, сірка, йод, кобальт, цинк, фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти, фітостероли. Гарбуз – «чемпіон» за вмістом заліза.

Якщо ви не любите страв з гарбуза, значить не умієте їх готувати, або ще не обрали улюблену страву.

Гарбузові млинці

Рецепт приготування: 1 кг очищеного гарбуза натерти на дрібній тертці, додавши спеції з цукром. Всипати 1 склянку борошна вищого сорту і замісити однорідне тісто. Сформувати оладки, обсмажити з двох сторін на розігрітій олії. Подавати з варенням або медом.

Курячі стегенця, фаршировані гарбузом

Фаршировані стегенця хороші тим, що в якості начинки ви можете використовувати практично все, що опиниться під рукою. Ми будемо експериментувати з гарбузом, який додасть страві неймовірної соковитості.

Рецепт приготування. Відокремлюємо курячу шкіру від м’яса, намагаючись не пошкодити її. Перерізаємо кістки і сухожилля. М’ясо (стегенець беріть 2 кг) подрібнюємо за допомогою м’ясорубки разом з трьома цибулинами і 300 грамами очищеної гарбуза. Отриманим фаршем наповнюємо «панчішки» і фіксуємо. Довгий край шкіри заправте всередину панчохи – тоді він не розвалиться. Стегенця змастити майонезом, посипати натертим сиром і запекти в духовці протягом 30 хвилин. Стежте, щоб температура не перевищувала 200 градусів.

Палички гарбузові в сирній паніровці

А ось ця страва може стати відмінною сезонної закускою! Час приготування – всього 30 хвилин.
Рецепт приготування. Гарбуз очистити від неїстівних частин, нарізати невеликими паличками – близько 400 грам. 200 грам сиру натерти на тертці і перемішати. Приготувати кляр з 1-2 яєць, солі і перцю. Кожну з гарбузового паличок обваляти в борошні, потім занурити в яйце і у фіналі запанірувати в сирі. Краще не смажити, а запекти в духовці, розігрітій до 200 градусів. Про готовність страви можна судити за кольором гарбузових паличок – вони повинні стати золотистими.

Цукати з гарбуза

Мабуть, одна з найцікавіших страв, про яку мало хто чув. Готується непросто, вимагає від кулінара певної вправності.

Рецепт приготування. Цукати з гарбуза готуються в три етапи. У перший день потрібно взяти середній гарбуз, очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками і пересипати цукром – грам 400-500. За ніч гарбуз повинен дати багато соку і вранці каструля з ним буде наповнена рідиною. Її ми не зливаємо, а ставимо на вогонь, доводимо до стану кипіння і охолоджуємо.

Робимо сироп з цукру, що залишився соку і лимонної кислоти. Потім заливаємо гарбуз гарячим сиропом і варимо на маленькому вогні до готовності. На останньому етапі шматочки відкидаємо на друшляк, щоб стік сік, і підсушуємо в духовці години 2-2,5 при низькій температурі 50-80 градусів. Для присипки рекомендується взяти цукрову пудру, змішану з корицею.

Солодка гарбузова каша

Ще один рецепт гарбузової каші. На ваш розсуд, її можна зробити солодкою або пісною. Все залежить від кількості цукру.

Рецепт приготування. Очистити і нарізати шматочками гарбуз, залити 1,5 склянками молока і поставити на слабкий вогонь – нехай добре розвариться. Остудити готовий гарбуз і пропустити через сито. Зварити на молоці рис (1 склянка рису до 3 склянках молока). Змішати готову кашу з гарбузом і відправити в духовку на 10 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка. Обов’язково покласти вершкове масло, а перед початком трапези полити солодкими вершками і посипати цукром.

Бонус від “Терміново” – крем-суп з гарбуза моркви та селери

Одна із найкорисніших та дієтичних страв з гарбуза – крем-суп з морквою. Це вітамінна вибухівка, яка буде до смаку усім прихильникам правильного харчування.

Рецепт приготування. Наріжте великими кубиками (3-4 см) моркву і гарбуз у рівних пропорціях, приблизно по 200 г, корінь селери 70-100 г, залежно наскільки насичений смак ви хочете, одну невелику цибулину. Спочатку киньте моркву, коли вона закипить, додайте селеру і цибулю, через 10 хв – гарбуз. Прокип’ятіть ще 5 хв. Готові овочі збийте блендером, додаючи кілька столових ложок бульйону, у якому вони варилися. Готову страву посипте зеленню.

Якщо хочете, аби суп був ситнішим, можна додати до нього невеликий шматок курячого філе.

Смачного!

 

Схожі пости

Тернопільщина отримала партію вакицини AstraZeneca для повторного щеплення

У Болгарію тепер можна потрапити лише з результатом тесту на коронавірус

Чи дозволять працювати дитячим таборам Тернопільщини?

Перейти до панелі інструментів