29.03.2024
Корисне Новини

ТОП-5 страв з найпопулярнішого осіннього овочу + бонус-рецепт

Вчені вважають гарбуз фруктом (або ягодою), а споживачі овочем. Та від цього його корисні властивості не зменшуються. Цей овоч вважається найдавнішою культурою народів Мексики, Болівії, Перу і Чилі. “Терміново” зібрало п`ять найполярніших і найсмачніших рецептів, аби ваша осінь наповнилася яскравим помаранчевим кольором та вітамінами.

Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. В його складі: натрій; калій, селен, кальцій, вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D, залізо, магній, сірка, йод, кобальт, цинк, фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти, фітостероли. Гарбуз – «чемпіон» за вмістом заліза.

Якщо ви не любите страв з гарбуза, значить не умієте їх готувати, або ще не обрали улюблену страву.

Гарбузові млинці

Рецепт приготування: 1 кг очищеного гарбуза натерти на дрібній тертці, додавши спеції з цукром. Всипати 1 склянку борошна вищого сорту і замісити однорідне тісто. Сформувати оладки, обсмажити з двох сторін на розігрітій олії. Подавати з варенням або медом.

Курячі стегенця, фаршировані гарбузом

Фаршировані стегенця хороші тим, що в якості начинки ви можете використовувати практично все, що опиниться під рукою. Ми будемо експериментувати з гарбузом, який додасть страві неймовірної соковитості.

Рецепт приготування. Відокремлюємо курячу шкіру від м’яса, намагаючись не пошкодити її. Перерізаємо кістки і сухожилля. М’ясо (стегенець беріть 2 кг) подрібнюємо за допомогою м’ясорубки разом з трьома цибулинами і 300 грамами очищеної гарбуза. Отриманим фаршем наповнюємо «панчішки» і фіксуємо. Довгий край шкіри заправте всередину панчохи – тоді він не розвалиться. Стегенця змастити майонезом, посипати натертим сиром і запекти в духовці протягом 30 хвилин. Стежте, щоб температура не перевищувала 200 градусів.

Палички гарбузові в сирній паніровці

А ось ця страва може стати відмінною сезонної закускою! Час приготування – всього 30 хвилин.
Рецепт приготування. Гарбуз очистити від неїстівних частин, нарізати невеликими паличками – близько 400 грам. 200 грам сиру натерти на тертці і перемішати. Приготувати кляр з 1-2 яєць, солі і перцю. Кожну з гарбузового паличок обваляти в борошні, потім занурити в яйце і у фіналі запанірувати в сирі. Краще не смажити, а запекти в духовці, розігрітій до 200 градусів. Про готовність страви можна судити за кольором гарбузових паличок – вони повинні стати золотистими.

Цукати з гарбуза

Мабуть, одна з найцікавіших страв, про яку мало хто чув. Готується непросто, вимагає від кулінара певної вправності.

Рецепт приготування. Цукати з гарбуза готуються в три етапи. У перший день потрібно взяти середній гарбуз, очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками і пересипати цукром – грам 400-500. За ніч гарбуз повинен дати багато соку і вранці каструля з ним буде наповнена рідиною. Її ми не зливаємо, а ставимо на вогонь, доводимо до стану кипіння і охолоджуємо.

Робимо сироп з цукру, що залишився соку і лимонної кислоти. Потім заливаємо гарбуз гарячим сиропом і варимо на маленькому вогні до готовності. На останньому етапі шматочки відкидаємо на друшляк, щоб стік сік, і підсушуємо в духовці години 2-2,5 при низькій температурі 50-80 градусів. Для присипки рекомендується взяти цукрову пудру, змішану з корицею.

Солодка гарбузова каша

Ще один рецепт гарбузової каші. На ваш розсуд, її можна зробити солодкою або пісною. Все залежить від кількості цукру.

Рецепт приготування. Очистити і нарізати шматочками гарбуз, залити 1,5 склянками молока і поставити на слабкий вогонь – нехай добре розвариться. Остудити готовий гарбуз і пропустити через сито. Зварити на молоці рис (1 склянка рису до 3 склянках молока). Змішати готову кашу з гарбузом і відправити в духовку на 10 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка. Обов’язково покласти вершкове масло, а перед початком трапези полити солодкими вершками і посипати цукром.

Бонус від “Терміново” – крем-суп з гарбуза моркви та селери

Одна із найкорисніших та дієтичних страв з гарбуза – крем-суп з морквою. Це вітамінна вибухівка, яка буде до смаку усім прихильникам правильного харчування.

Рецепт приготування. Наріжте великими кубиками (3-4 см) моркву і гарбуз у рівних пропорціях, приблизно по 200 г, корінь селери 70-100 г, залежно наскільки насичений смак ви хочете, одну невелику цибулину. Спочатку киньте моркву, коли вона закипить, додайте селеру і цибулю, через 10 хв – гарбуз. Прокип’ятіть ще 5 хв. Готові овочі збийте блендером, додаючи кілька столових ложок бульйону, у якому вони варилися. Готову страву посипте зеленню.

Якщо хочете, аби суп був ситнішим, можна додати до нього невеликий шматок курячого філе.

Смачного!

 

Перейти до панелі інструментів