Протягом серпня поточного року в Україні було зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 19 осіб (17 дорослих і 2 дітей) з Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей.
Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За оперативною інформацією станом на 10 вересня, в Україні вже зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами.
Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 7 людей, у т.ч. 5 дітей, 2 з них померли (4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій області.
У Полтавській області зареєстровано 2 випадки, постраждали 3 людини, 1 з них померла, у Хмельницькій — 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Миколаївській (3 людини), Рівненській (2 людини), Житомирській (2 людини), Запорізькій (1 людина), Львівській (1 людина) областях.
У Тернопільській області внаслідок отруєння дикорослими грибами померла 1 людина.
Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно
- сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.
За матеріалами – Центр громадського здоров’я МОЗ України