27.04.2024
Екологія Здоров’я Новини

Алергія, онкологія та отруєння – основні загрози шкідливої осінньої звички

Спалювання сухого листя та трави несуть безліч загроз для людського організму. Окрім цього, неабияк страждає екосистема. Численні попередження, штрафи та інші превентивні методи проти спалювання рідко дають результат. Тому у ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України” вкотре нагадують про головні загрози від спалювання трави. 

Алергія, отруєння і навіть ризик захворювання на онкологію – далеко не весь перелік загроз, що пов’язані зі спалюванням сухого листя та трави.

Після того, як листя опало з дерев, більшість тернополян беруть до рук граблі й згрібають його у кучі, які потім підпалюють. Через це міста та села Тернопільщини вкривають димові завіси. Все це супроводжується стійким, гірким димом та пилом, який забивається в одяг та потрапляє в дихальні шляхи.

Читайте також: На околицях Тернополя знову палять бадилля. Ми перевірили якість повітря

Щорічно, з настанням польових робіт, лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох. Спалювання листя призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин.

10 загроз, які спричиняє спалювання листя:

Пил

▪ з 1 тонни листя виділяється 9 кілограмів мікрочастинок пилу;

Бензапірен

▪ Сполуки беназпірену викликають онкологічні захворювання;

Чадний газ

▪ 1 тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів оксиду вуглецю, більш відомого як чадний газ;

Шкідливі гази

▪ 1 година біля багаття дорівнює 5 годинам перебування на автотрасі;

Важкі метали

▪ спричиняють захворювання всіх систем організму;

Діоксид азоту

▪ отруєння, подразнення тканин, загальне послаблення організму;

Погіршення здоров`я

▪ алергії, респіраторні захворювання, підвищення ризику онкології;

Гинуть і зникають тварини

▪ дрібні тварини або земноводні гинуть від пожеж або від нестачі їжі;

Знищуються комахи

▪ Комахи беруть участь у процесі утворення ґрунту;

Знижується родючість ґрунту

▪ через спалювання листя знищуються мікроорганізми, комахи та рослинність.

Аби уникнути усіх цих загроз, фахівці радять застосовувати компостування. Для цього не потрібно особливих знань або зусиль.

Потрібен спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя і помірно його зволожувати. Потім цим добривом можна удобрити ґрунт. Компост – це органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами, – наголошують в ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”.

Варто нагадати, що законодавством передбачена відповідальність за спалювання сухостою. Зокрема, 13 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», яким зокрема внесено зміни до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Максимальний штраф за спалювання сухого листя та трави може сягати до 30,6  тис грн.

Перейти до панелі інструментів