19.04.2024
Історична спадщина Новини

Простота, затишок і квіти – як жили студенти одного з найелітніших закладів Тернопільщини 100 років тому

Як жили студенти одного з найелітніших навчальних закладів Тернопільщини 100 років тому, можна побачити сьогодні. Цікавою світлиною з кімнати гуртожитку Кременецького ліцею поділилася дослідниця Іра Дан-Коен. Щоправда, Кременець тоді ще не був частиною Тернопільської області і області, як такої, також не було.

Від зображення на фото віє затишком. Видно, що у кімнаті немає нічого зайвого, все просто. Поряд з тим там багато квітів. Вони усюди: на підвіконнях, столику посередині приміщення, навіть на тумбах біля кожного ліжка.

Фото, яке оприлюднила пані Ірина, належить відомому майстру фотографії з Кременця Генрику Германовичу. Його кар’єра тісно пов’язана з роботою у ліцеї.

Довідка:

На початку ХХ століття на основі указу Ю. Пілсудського у Кременці відродили Кременецький ліцей, який закрили у 1834 році. Сюди входили загальноосвітня школа, гімназія, учительська семінарія. середня рільнича школа, кілька професійно-технічних училищ. Новий навчальний заклад успадкував усі споруди Волинського ліцею першої третини ХІХ століття.

Восени 1939 року, після приходу Червоної армії, Кременецький ліцей припинив роботу. У квітні наступного року у його корпусах відкрили вчительський інститут.

Перейти до панелі інструментів