25.04.2024
Історична спадщина Культура Новини

Понад 30 років тому над Лисонею вперше підняли український прапор: фоторепортаж фестивалю

Учора в Бережанах відбувся фестиваль “Дзвони Лисоні”. Від більшості схожих заходів цей відрізняється патріотичним спрямуванням. Він присвячений пам’яті героїв, які полягли на цьому місці понад 100 років тому. Відтоді Лисоня стала каталізатором духовного відродження українців, – зазначають у Тернопільській ОДА. 

“На горі Лисоня, у серпні-вересні 1916 року відбулися бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців і австро-угорськими бойовими загонами − з іншого. Під час битви полк УСС втратив більшість свого складу, проте впорався із завданням − зупинив наступ російських військ на Бережани.

У 1989 році саме тут, уперше за часів більшовицької окупації, підняли синьо-жовтий прапор. На горі насипали символічну могилу, а у 1994 році спорудили величний пам’ятник полеглим січовикам і збудували каплицю. У 2006-му році у Бережанах створили фестиваль-конкурс стрілецької та повстанської пісні «Дзвони Лисоні», – йдеться у повідомленні.

Нині фестиваль щороку збирає гостей з усієї України.  Серед них відомі громадсько-політичні діячі, артисти, колишні вояки УПА.

Під час фестивалю відбувається запалення «Стрілецької ватри», патріотичні ігри та перегляди історичних фільмів. Гості фестивалю куштують страви польової кухні, купують історичну літературу, сувеніри й спілкуються з юними учасниками вишкільного табору «Лисоня».

Перейти до панелі інструментів