23.04.2024
Здоров’я Новини

Тернополян попереджають про смертельну загрозу від домашніх улюбленців

Навіть домашні улюбленці можуть становити смертельну загрозу, якщо вони інфіковані сказом. Про це попереджають у ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”. Щороку від цієї недуги у світі гине понад 55 тис. людей і більше 1 млн. тварин. 95% випадків смертей від сказу фіксують в Африці та Азії.

Заразитися сказом можна під час екскурсії у печери

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус; подряпину та мікроушкодження шкіри; потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Доведена можливість аерогенно-контактного зараження (у лабораторних умовах, під час відвідування печер, населених кажанами), коли вірус пасивно потрапляє через кон’юнктиви, слизових ротоглотки.

За даними ВООЗ, у 99% випадків смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки. Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак — діти віком до 15 років

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна собака, або дика тварина, негайно звертайтеся до лікаря!

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:
– місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
– кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
– віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів, захворювання практично завжди закінчується летально У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ. Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Початкова стадія (триває до п’яти днів):
наявні сліди від укусів; гризуть місце укусу; ласкаві, примхливі, насторожені одночасно; слабкий апетит; їдять неїстівне; слинотеча;  блювота.

Збуджена стадія (2–3 дні): агресивні; збуджені; нападають; намагаються утекти; гризуть землю; їдять неїстівне; конвульсії; блювота; параліч; косоокість. Паралітична стадія (2–4 дні): виснаження; повний параліч; смерть.

Перейти до панелі інструментів