26.04.2024
Новини

На Тернопільщині знищили пам’ятку природи, якій 5 млн років

Через добування вапняку на Тернопільщині безповоротно нищать геологічну пам’ятку природи. Рештки водоростей, молюсків та коралів віком 5 мільйонів років втрачаються назавжди. Природно-заповідні обмеження, при видачі дозволів на видобуток копалин, не враховувалися. На цьому наголошують в Українській Природоохоронній групі. 

“В оренду товариству „Тернопільський кар’єр” надали ділянку, у межах якої розташована геологічна пам’ятка природи „Останці Сарматського моря”. Ідеться про фрагмент стінки кар’єру, висотою до 20 метрів. Стінка складена з щільних вапняків міоценового періоду (понад 5-мільйонна давнина) з рештками водоростей, молюсків, моховаток та коралів.

Товариство видобувало вапняк. Цією діяльністю повністю знищили геологічну пам’ятку природи, порушивши вимоги статті 6, 28 закону України „Про природно-заповідний фонд України”.

Цікаво, що жодна з державних служб, яка давала дозвіл на розробку корисних копалин у кар’єрі, не врахувала жодних природно-заповідних обмежень. Наразі пам’ятку повністю знищено. На її місці триває розробка породи.”, – йдеться у повідомленні.

Українська Природоохоронна група звернулася до Держекоінспекції та Головного управління Держгеокадасртру на Тернопільщині щодо здійснення перевірки додержання згаданим товариством вимог природоохоронного та земельного законодавства при здійсненні господарської діяльності.
Представники Групи переконані, що за цим злочином має слідувати кримінальна справа.

Останці Сарматського моря — геологічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована на території Тернопільського району, у селі Галущинці, в кар’єрі біля автошляху Тернопіль — Підволочиськ, стінка північно-західної експозиції.

Площа — 1,0 га. Статус отриманий у 1983 році.

Перейти до панелі інструментів