26.04.2024
Історична спадщина Новини

На Кременеччині знайшли 500-літній рідкісний артефакт

На Кременеччині – неймовірна знахідка. Пошуковці натрапили на меч періоду Бони Сфорца. Довжина зброї 1 м 8 см. Судячи з фото, есток у досить гарному стані. Здобутком діляться у Ukraine Arms and Armour Collection Gredunov Evgeniy. 

“Есток доби прекрасної Бони Сфорци Міланської з під Кременця. Вірогідно північноіталійської роботи. Знахідка червня 2021 року.

Постать самої Бони заслуговує на окрему розповідь. І це не про зброю. Тож насолоджуйтесь цим рідкісним артефактом. Незабаром він буде в експозиції музею на виставці, що присвячена козацтву часу Гетьмана Сагайдачного та 400-річчю битви під Хотином”. – зазначають у повідомленні.

Есток – довгий, прямий і жорсткий меч, з ромбовим або трикутним поперечним перерізом. У естока не було ріжучого леза, тільки вістря. Екземпляри естоків з Польщі мають понад 1.57 м довжини, з довжиною клинка 1.32 м. Проте, середній розмір естока становив 1.17 м довжини та 0.91 см довжини клинка.

Різновид меча кончар, призначений для того, щоб пробивати обладунки. Зазвичай використовувався вершниками, які прикріплювали його праворуч від сідла і часто використовували замість піки.

Перейти до панелі інструментів