26.04.2024
Здоров’я Новини Промо

Актуальні питання про сечокам’яну хворобу

Сучасний спосіб життя призводить до того, що камені у нирках, сечовому міхурі, сечоводі – досить поширене явище. Вони утворюються, коли в організмі порушується водно сольовий баланс і сеча стає перенасиченою. На жаль, багато людей не звертають на це потрібної уваги та ніяк не лікуються. Ба більше – продовжують неправильно харчуватися, пити жорстку воду та робити все інше, що посилює утворення каменів. Усе це – через брак достовірної інформації про хворобу, її небезпеку та способи лікування.

Дуже часто з такою проблемою стикається клініка Біляка на Закарпатті. У більшості випадків пацієнти звертаються сюди, коли хвороба вже дуже запущена та має серйозні наслідки. Тому сьогодні лікарі клініки відповідають на поширені питання про цю патологію – щоб поширити медичну грамотність серед людей та застерегти їх від помилок.

Чому взагалі розвивається сечокам’яна хвороба?

Головна причина цієї проблеми – порушення обміну речовин. В організмі стає забагато солей, які відкладаються у вигляді конкрементів. Такі ризики підвищені в людей, які:

  •  неправильно харчуються – їдять багато копченого, солоного, гострого тощо;
  •  люблять засмагати – ультрафіолет у великій кількості порушує водно-сольовий баланс;
  • проживають у регіоні з надто жорсткою водою;
  •  мають хронічні запальні хвороби сечовивідної системи;
  •  мало рухаються;
  •  зловживають алкоголем.

Також в деяких людей є спадкова схильність до утворення каменів. Тому її треба більш пильно слідкувати за своїм здоров’ям.

Які ознаки вказують на сечокам’яну хворобу?

На початкових стадіях патологія може взагалі ніяк не проявлятися. Адже поки конкременти маленькі, вони не надто заважають роботі органів сечовивідної системи. У більшості випадків симптоматика починає турбувати людину, коли камені великі або рухливі. Тоді з’являються такі ознаки:

  •  ниркові коліки – біль у попереку, часто з одного боку, віддає у промежину;
  •  складнощі з сечовипусканням – воно стає частішим та болючим, струмінь слабшає, доводиться докладати зусиль, щоб випорожнитися;
  •  домішки у сечі – це може бути пісок, фрагменти каменів, кров.

Лікарі рекомендують не чекати, доки з’явиться дискомфортна симптоматика, а регулярно проходити обстеження сечової системи. Це допоможе вчасно виявити хворобу та легко вилікувати її. Якщо з запустити патологію, то наслідки можуть буди дуже серйозними.

Що буде, якщо не лікувати сечокам’яну хворобу?

Варто розуміти, що дана патологія порушує відтік сечі та провокує її застій. У запущених випадках можуть трапитися важкі наслідки:

  •  камінь зрушить з місця та перекриває протоки – у цьому разі розвивається гостра затримка сечі, яка потребує невідкладної медичної допомоги;
  •  камінь під час руху травмує тканини органів сечовивідної системи – це створює ризик запалення, кровотечі, інфікування;
  •  паренхіма нирки стає тонкою, поступово втрачає свою функціональність – згодом це може призвести до ниркової недостатності.

Не доводить до такого – зверніться по допомогу вчасно. Тим більше, що сьогодні є можливість лікувати патологію щадними малотравматичними методами.

Як сьогодні лікують сечокам’яну хворобу?

Коли людині кажуть, що треба видалити камені з нирок або інших сечових шляхів, вона уявляє порожнину операцію з ріками крові та обширним розрізом. Але сьогодні усі ці асоціації вже застарілі. Адже для лікування цієї патології використовують лазер. Це дозволяє подрібнити конкременти у пил та потім вивести з організму природним шляхом. Існує 2 методи проведення такої операції:

  1.  контактна (ендоскопічна) – з доступом через отвір уретри;
  2.  черезшкірна (лапароскопічна) – з доступом через невеличкий прокол у животі.

Обидві методики безпечні та малоінвазивні. Вони дозволяють провести видалення каменів без сильних пошкоджень тканин та крововтрати. Пацієнт після цього швидко відновлюється, в нього не залишається грубих шрамів.

Саме цим методам лікування надають перевагу у Клініці Біляка. Тут використовується сучасне обладнання, що дозволяє провести операцію максимально точно та обережно. Лікарі клініки проходили стажування у США та Європі, де опанували сучасні техніки лікування сечокам’яної хвороби. Їх дбайливим рука можна довірити своє здоров’я!

Клініка знаходиться за адресою: с. Минай, вул. Коротка, 1а. Щоб записатися на прийом, телефонуйте: +38 (099) 100-10-03.

Перейти до панелі інструментів