26.04.2024
Здоров’я Корисне Новини

Чиновники розвеселили порадами не вживати на святі випускників макарони по-флотськи й некип’ячене молоко

Впродовж червня-липня 2021 на Тернопільщині відбуватимуться випускні вечори. З цієї нагоди спеціалісти Держпродспоживслужби надали поради учасникам святкового дійства, як убезпечити здоров’я під час заходу і не отруїтися.

“Отже, основними вимогами з профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення неофіційних частин випускних вечорів є:

– заборона виготовлення та використання страв  небезпечних в епідемічному відношенні: самокваси, макарони по-флотськи, кондитерські вироби з кремом, морси, кваси, напої, холодці, заливні страви, паштети, салати із свіжих не ошпарених овочів, вінегрети, млинці з м’ясом, вироби у фритюрі, фляжний сир, сметана та зелений горошок без термічної обробки, молоко без кип’ятіння, консервовані продукти домашнього виготовлення, кров’яні та ліверні ковбаси тощо;

– заборона використання продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідної документації, яка засвідчує їх походження, безпечність і якість;

– дотримання необхідного температурного режиму при зберіганні швидкопсувної продукції;

– дотримання правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та готової продукції в холодильному обладнанні;

– дотримання правил особистої гігієни під час виготовлення продукції;

– забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками;

– забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;

– недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичні медичні огляди у встановленому законодавством порядку (обов’язкова наявність списків осіб з відмітками про пройдені періодичні медичні огляди та допуск до роботи);

– неофіційну частину випускних вечорів проводити лише в закладах громадського харчування, що зареєстровані в державному реєстрі потужностей операторів ринку”, – йдеться у повідомленні.

Фото: Depositphotos.

 

Перейти до панелі інструментів