Впродовж червня-липня 2021 на Тернопільщині відбуватимуться випускні вечори. З цієї нагоди спеціалісти Держпродспоживслужби надали поради учасникам святкового дійства, як убезпечити здоров’я під час заходу і не отруїтися.
“Отже, основними вимогами з профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення неофіційних частин випускних вечорів є:
– заборона виготовлення та використання страв небезпечних в епідемічному відношенні: самокваси, макарони по-флотськи, кондитерські вироби з кремом, морси, кваси, напої, холодці, заливні страви, паштети, салати із свіжих не ошпарених овочів, вінегрети, млинці з м’ясом, вироби у фритюрі, фляжний сир, сметана та зелений горошок без термічної обробки, молоко без кип’ятіння, консервовані продукти домашнього виготовлення, кров’яні та ліверні ковбаси тощо;
– заборона використання продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідної документації, яка засвідчує їх походження, безпечність і якість;
– дотримання необхідного температурного режиму при зберіганні швидкопсувної продукції;
– дотримання правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та готової продукції в холодильному обладнанні;
– дотримання правил особистої гігієни під час виготовлення продукції;
– забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками;
– забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;
– недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичні медичні огляди у встановленому законодавством порядку (обов’язкова наявність списків осіб з відмітками про пройдені періодичні медичні огляди та допуск до роботи);
– неофіційну частину випускних вечорів проводити лише в закладах громадського харчування, що зареєстровані в державному реєстрі потужностей операторів ринку”, – йдеться у повідомленні.
Фото: Depositphotos.