26.04.2024
Новини Розслідування

Після скандалу з сумнівним тендером на пів мільйона медуніверситет розірвав угоду

Тернопільський національний медичний університет імені Івана Горбачевського 18 травня розірвав угоду з підприємицею Ніною Середою на створення концепт-моделі «антиковідного пневмошолома». Про це пише видання “Наші гроші”.

Договір розірвали через шість робочих днів після того, як науковець та лікар Тернопільського медуніверситету Андрій Ковальчук звинуватив журналістку «НГ. Львів» у зриві його проєкту. Офіційною ж причиною на сайті Prozorro вказано «за згодою сторін». У Тернопільському медуніверситеті відмовилися усно коментувати редакції «НГ. Львів» цю ситуацію, тільки – у вигляді відповіді на запит.

Усе почалося з перевірки 535-тисячного тендеру на виготовлення концепт-моделі пневмошолома від вірусних (коронавірусних, COVID-19), бактеріальних та токсичних агентів. На цю науково-дослідну роботу було передбачено 2,9 млн грн від Міністерства охорони здоров’я.

Читайте також: Змова на торгах і зрив проєкту: унікальний пневмошолом від тернопільських науковців потрапив у скандал

Ми з’ясували, що участь в торгах взяли два пов’язані учасники – 71-річна тітка куратора проєкту Андрія Ковальчука Ніна Середа та тернопільський масажист Вадим Холоденко. Обидва конкуренти подали спільні довідки з однаковими дефектами друку чи сканування. Окрім того, документи їм готувала одна людина – помічниця Вадима Холоденка Галина (своє прізвище вона назвати відмовилася).

Після нашого дзвінка до Ніни Середи з приводу імовірної змови на торгах з нами зв’язався сам Андрій Ковальчук. На запитання про спільні довідки та дефекти на документах він відповів: «Я не знаю, чому вам це здалося, підіть в поліцію, скажіть їм про це». А на запитання про родинні зв’язки з Ніною Середою зазначив, що мусить узгодити цей момент з нею.

Водночас він так і не пояснив, навіщо винахідникам проводити відкриті торги, а учасникам імітувати на них конкуренцію. Андрій Ковальчук сказав, що «із задоволенням взяв би ці кошти і зробив сам, але закон цього не дозволяє», тому вирішив провести відкриті торги, щоб не було «будь-яких претензій, ніхто не був ображений».

Він наголосив, що «таких автоматичних процедур є тисячами по Україні». Тільки, як проаналізувала редакція «НГ. Львів», виграють на таких тендерах здебільшого конструкторські бюро, відповідні державні або приватні установи, а не підприємиця з торговими КВЕдами.

Після розмови з Андрієм Ковальчуком про фіктивний тендер він звинуватив журналістку сайту в зриві його проєкту.

«Ви перемогли антиковідний пневмошолом! Я вирішив зупинити цей проект! Ніхто не хоче мати справи з проектами, де є загроза скандалу чи любого негативу», − йшлося у повідомленні. Про свій намір науковець повідомив 11 травня, але угоду розірвали не одразу – тільки 18 травня.

На момент публікації цієї новини редакція «Наші гроші. Львів» досі не отримала відповіді на запит від Міністерства охорони здоров’я.

Перейти до панелі інструментів