29.03.2024
Новини Оперативно

“Право на самооборону кожному гарантоване Законом”: в МВС прокоментували напад групи осіб на будинок атовця

Слідство у справі про напад шістьох нетверезих молодиків на будинок ветерана АТО передадуть до Головного слідчого управління Нацполіції. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи інцидент, що стався на Тернопільщині, коли шестеро нетверезих молодиків намагалися увірватися в приватний будинок. А його господар, захищаючись, смертельно поранив одного з нападників.

– Вважаю передчасним та необґрунтованим пред’явлення підозри 24-річному ветерану АТО, який був вимушений застосувати холодну зброю для самозахисту після того, як до нього, до його домівки, прийшли п’ятеро (поліція повідомляє, що їх було шестеро – авт.) нападників, один із яких пізніше загинув від отриманих поранень, – зазначив Арсен Аваков. – Життя людини безцінне, і ніхто немає права зазіхати на нього, – цитують Авакова у пресслужбі МВС України.

Міністр внутрішніх справ наголосив, що право на самооборону та захист свого житла, крім випадку перевищення меж необхідної самооборони, – кожному гарантоване Законом. І додав, що слідство цього інциденту буде передане до Головного слідчого управління Нацполіції.

– Справа про вторгнення на територію домоволодіння та напад групи з п’ятьох осіб на ветерана АТО буде передана в Головне слідче Управління Національної поліції, а слідчі звернуться до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу з цілодобового домашнього арешту – на особисте зобов’язання, – зазначив Арсен Аваков, додавши, що «слідство буде повним, неупередженим та об‘єктивним».

ДОВІДКОВО: стаття 36, пункт 5, Кримінального кодексу України:
Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

Нагадаємо, атовцю оголосили підозру згідно статті 118 ККУ.

Перейти до панелі інструментів