24.04.2024
Новини

За привласнення коштів бійців АТО судитимуть трьох тернополян

Тернопільською окружною прокуратурою скеровано до Тернопільського міськрайонного суду обвинувальний акт стосовно 4 шахраїв, які шляхом обману заволоділи державними коштами у великих розмірах для учасників АТО, пропонуючи їм допомогу з виготовлення документів про інвалідність та привласнюючи одноразові виплати (ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України).

Частину коштів аферисти не встигли присвоїти, оскільки їх протиправну діяльність викрили правоохоронці. Про це повідомили на сайті Національної поліції України.

Слідством встановлено, що троє тернополян підшуковували учасників АТО й пропонували їм оформити інвалідність для отримання пенсій. За допомогою киянина через столичні заклади аферисти оформляли довідки про стан здоров’я та із цими документами проходили у Тернополі медико-соціальну експертну комісію. Насправді учасники бойових дій не мали захворювань, вказаних у медичній документації, які слугували підставою для встановлення групи інвалідності. А одноразові виплати у сумі понад 400 тис грн осідали в кишенях шахраїв, оскільки при оформленні документів атовці передали їм реквізити банківських рахунків та доступ до них. Встановлено 16 осіб, належні виплати яким присвоїли аферисти.

Сума збитків від кримінального правопорушення становить 6 831 495 грн, з метою їх відшкодування на  майно підозрюваних накладено арешт. Завдяки своєчасним і злагодженим діям правоохоронців вдалось попередити заволодіння  ще 6 млн грн державних коштів.

Розслідування здійснювали слідчі ГУНП за оперативного супроводу працівників СБУ в Тернопільській області під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури.

Перейти до панелі інструментів