29.03.2024
Новини

Рецепт паски від відомої кулінарки з Тернопільщини, який нотували наші бабусі

Наталя Кучер з Малина поділилася з читачами “Порадниці” рецептом смачної паски. Готувати її доволі легко.

“Печу паску за рецептом моєї улюбленої кулінарки Дарії Цвєк із книги «Солодке печиво». Вона завжди добре виходить. Головне, як говорила пані Дарія, замішуючи тісто, думайте про хороше: світлі думки зроблять святкову випічку смачнішою.

  • 500 г борошна
  • 1 склянка (гранована) молока
  • 4 жовтки
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 100 г масла або олії
  • 100 г цукру
  • 0,5 чайної ложки солі
  • дрібка ваніліну
  • цедра апельсина й родзинки (за бажанням)
  • яйце для змащування

Розвести в теплому молоці дріжджі з 1 столовою ложкою цукру й 1 столовою ложкою борошна. Залишити в теплі на 15 хв. Коли опара підніметься, вилити її в миску з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити й добре вимісити тісто. Наприкінці ввести розм’якшене вершкове масло (можна замінити олією). Вимісити ще раз, щоб тісто увібрало весь жир. Я ще додаю цедру невеликого апельсина й склянку родзинок. Накрити й поставити в тепле місце приблизно на 1 год. Коли тісто підійде, обім’яти, викласти в промащені форми, заповнюючи на чверть. Знову поставити в тепло для підйому (50–60 хв.). Верхівки змастити яйцем. Поставити в розігріту до 190 градусів духовку. Випікати близько 40–45 хв.

Порада: в один захід готуйте паски однакового розміру, інакше більші можуть не пропектися, а маленькі згорять або вийдуть пересушеними”, – написала Наталя Кучер у листі.

Перейти до панелі інструментів