20.04.2024
Здоров’я Новини

На свячення паски – лише одна людина від сім’ї: МОЗ оприлюднило свої рекомендації

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко назвав перелік протиепідемічних норм, яких слід дотримуватись під час святкування Великодня, щоб запобігти подальшому значному зростанню захворюваності на COVID-19.

Як передає УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

– Відвідування громадських місць може відбуватись тільки виключно при застосуванні засобів індивідуального захисту органів дихання – це маски, які закривають рот і ніс. Має бути дотримана дистанція між людьми в 1,5 метри, – наголосив Ляшко.

Він зауважив, що в урядовій постанові чітко прописано розмір площі та кількість осіб, яка може відвідувати, в тому числі і храми – це одна людина на 4 метри квадратних.

Читайте також: Великдень і коронавірус: обмеження кожна громада визначатиме на свій розсуд (опитування)

Також МОЗ звертається до всіх релігійних закладів з проханням заохотити вірян до богослужінь онлайн, збільшити кількість сесій благословення та зменшити їхню тривалість, зафіксувати вхідні двері на територію та в приміщення храмів у відкритому стані для того, щоб забезпечити обмін повітря в середині приміщення, встановити обмеження на відвідування служби перед благословенням в середині храмів і забезпечити дотримання дистанції парафіянами на вулиці в 1,5 метри.

Крім того, за словами Ляшка, на вулиці в цих умовах також потрібно обов’язково вдягати маски, які захищають органи дихання.

МОЗ рекомендує відвідувати обряд благословення та освячення їжі лише одній особі від домогосподарства та утриматись від сімейних відвідувань.

– Всім іншим ми рекомендуємо, зокрема, людям похилого віку та з хронічними захворюваннями утримувати від відвідування храмів та краще освятити святковий кошик на свіжому повітрі біля храму, – додав він.

Головний санлікар наголосив, що краще утримуватись від святкових відвідувань родичів і друзів, щоб не наражати на небезпеку один одного, особливо це стосується відвідування людей похилого віку з хронічними захворюваннями.

– Я думаю, що при виконанні цих норм нам вдасться запобігти значного зростання кількості випадків коронавірусної хвороби, і свята пройдуть безпечно, – резюмував Ляшко.

 

Фото: Область

Перейти до панелі інструментів