27.04.2024
Відео Місто Новини

Хмари пилюки: як покарали підрядника за неякісне прибирання дороги у Тернополі (відео)

Хмари пилюки утворилися на вул. Острозького після того, як там попрацювала прибиральна техніка. Відео такого “прибирання” опублікував у фейсбуці тернополянин Роман Задорожний 30 березня. 

“Абись не думали, що мити вікна на Великдень не потрібно буде. Більше болота на фасадах – менше на дорогах, – написав з іронією чоловік. 

У коментарях тернополяни пишуть, що подібна ситуація по всьому місті. Люди припускають, що машини-пилосмоки просто не використовують води.

“Сьогодні, зупинка «Цукровий завод/8-ма школа». Стоїть з десятеро школярів і декілька дорослих, повз них проїжджає трактор зі щіткою без скроплення тай весь той пил летить людям в очі”, – пише Дмитро Цепенюк. 

“Навіщо цю пилюку піднімати? Змити водою не можуть? То тільки гроші громади відмивають? Помийте місто”, – закликає Arina Melnik.

“По кільці “Злуки-Тарнавського-Коновальця” кожної ночі їздять три трактори… Для мене загадка, що вони роблять?! Крім шуму – НІЧОГО!!! Тільки спалюють пальне і не дають спати”, – зазначає Ruslana Kuleshova.

“Німці з японцями записуються в чергу переймати передові технолоджі”, – жартує Wolodymyr Myhai.

Що пішло не так під час прибирання дороги і хто за це відповідатиме? Ці питання видання Терміново адресувало тернопільській міськраді. Відео з хмарами пилюки тут вже бачили і винних покарають, повідомив начальник відділу технагляду міськради Олег Вітик

Як пояснює він, технологія прибирання міста машинами-пилосмоками полягає в автоматичному поливі та зборі пилюки.

– Але  враховуючи, що після зими вуличного змету було дуже багато, то це зволоження практично не дало ефекту, – каже Олег Вітик. – У такому випадку треба було хоча б їхати на меншій швидкості – до 1 км год. Щоб спершу дорогу набагато більше зволожило, а тоді пилосмок втягнув би зволожені відходити. Тоді не було б таких хмар пилюки.

За словами Олега Вітика, за неякісне прибирання відповідатиме підрядник. Фірмі повністю не зараховано, а відповідно і не оплачено, день роботи за 30 березня. 

– Через одну машину не приймаємо роботи жодної машини, а їх цього дня працювало три, – говорить начальник відділу технагляду. – Ми просимо вибачення у тернополян, більше підрядники такого не допустять, бо це буде просто безкоштовна робота.  Робота пилосмока – 700 грн в годину. Щоб наказати, не приймаємо роботу всіх трьох машин, тому що аналогічна ситуація була по всіх вулицях. Зараз ми виходимо з зими, тому тридиційної технології недостатньо. Підрядник мав би сам додуматися і зреагувати. Ну навчили, це вдарить по кишені, думаю схаменеться. За три машини вони втрачають близько 16 тисяч гривень. Це немало. 

Аби під час прибирання вулиць не було такої пилюки, найближчим часом вирішили прибирати дещо по-іншому. 

– Спочатку їхатиме водополивалка, яка зволожить все це, а за нею прибиральна техніка – так звані пилосмоки, які також включатимуть своє зволоження та одночасно забиратимуть пилюку, – розповів про зміни у процесі прибирання Олег Вітик. 

 

Відео: Роман Задорожний.

 

 

Перейти до панелі інструментів