29.03.2024
Новини

Зупинилося серце відомого краєзнавця з Тернопільщини

Помер засновник Теребовлянського історико-краєзнавчого музею, краєзнавець Ігор Зінчишин. Сумну звістку повідомили на сторінці Теребовлянської ОТГ у соцмережі.

“Відійшов у вічність засновник Теребовлянського історико-краєзнавчого музею, (сьогодні Музей-майстерня м.Теребовля) краєзнавець Ігор Зінчишин. Пам’ятаємо, сумуємо…”, – йдеться у повідомленні.

На невтішну новину відреагували знайомі та друзі Ігоря Зінчишина. Спогадами про спілкування з краєзнавцем поділилася Юля Яворська.

“З паном Ігорем Зінчишиним я познайомилась влітку минулого року за рекомендацією Олега Котика (про творчу сім’ю котрого тоді записувала відеоролик). Зустрілися на подвір’ї “Музею-Майстерні” під височезними стрункими деревами, і відразу майже в унісон висловили своє зачудування цими довголітніми красенями. Розмова надворі тривала не одну годину.

Слухала з неймовірною цікавістю й дивувалася скільки всього носить в пам’яті цей говіркий приємний чоловік. “Людина-енциклопедія”, – подумалося тоді.. Розмова повільно перекочувала до приміщення музею. Я почула про те, як він створювався, на які цінні експонати багате музейне фондосховище, а ще довідалась силу-силенну краєзнавчої інформації, яку просто не в силі була запам’ятати. Домовились про невеличку пізнавальну експедицію наступного дня. Маловідомі мені околиці Теребовлі, про які пан Ігор знав ледь не все. Підгорянський монастир був нашою метою, а засобом пересування – велосипеди! Їхали неспішно.

У пана Ігора велосипед простенький, але витривалості та міці цього чоловіка можна лише почудуватися. Дорогою весь час розмовляли. Мова пана Ігора надзвичайно приємна: не втомлює та безупинно дивує. Я вирішила зробити короткий відеоролик про монастир, тому пан Ігор чемно погодився на зйомку. Провів мені розгорнуту екскурсію територією. Тоді ж, під стінами монастиря, подарував свою книгу, що її написав у співавторстві з Л.Городиським – “Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині”. Цей момент навіть вдалося зазнимкувати завдяки жінці, що пасла свою корівку неподалік.

Дорогою назад ми відвідали місце злиття двох рік. Оглянули вулиці з покинутими, напівзаваленими будинками котрогось села та поділилися планами зафіксувати на фото автентичні сільські хати, щоб згодом створити фотоальбом… Ігор Зінчишин мав безкінечну кількість знань, ідей та живої енергії. Перед тим, як роз’їхатись по домівках, домовились про ще одну краєзнавчу екскурсію, цього разу – Теребовлею.

Я не розписуватиму далі про все те нове та цікаве, що почула від пана Ігора наступного дня, а лише хочу зауважити, що є дуже мало людей, знайомство з котрими приносить стільки незабутніх спогадів. Три дні свого життя я провела в товаристві Ігора Зінчишина – краєзнавця, музейника, історика, вчителя, людини, яка своєю живою енергією і рідкісною інтелігенцією справила на мене незабутнє враження! Вдячна за це Богу і долі! Моя пам’ять про нього завжди буде світлою!

Дякую..”, – написала Юля Яворська.

 

Перейти до панелі інструментів