18.04.2024
Здоров’я Новини

У МОЗ сподіваються, що спалах коронавірусу згасне до Великодня

Зокрема, у міністерстві непокояться через активний спалах у Західній Україні, який може поширитися на Центр і Схід, пише “Уніан”.

Напередодні свят МОЗ хоче долучити релігіозних лідерів до вакцинувальної кампанії / фото УНІАН, Денис Прядко

У Міністерстві охорони здоров’я України готуються до періоду Великодніх свят, однак точні прогнози щодо поширення коронавірусу надати не можуть, зокрема, у зв’язку з появою та розвитком нових мутацій.

Про це в інтерв’ю виданню «Новое время» розповів головний санітарний лікар країни, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Чи готуємося ми до Великодня? Готуємося. Ми до всього готуємося. Але питання полягає в тому, що вірус така зараза, яка також готується до всіх наших кроків і мутує, і нам треба ці мутації виловлювати. … Чим ближче сам Великдень, тим більшими й реальнішими у нас будуть прогнози епідситуації. Адже зараз у нас спостерігається активний спалах у Західній Україні. Подивимося, чи буде він поширюватися на Центр і Схід, або ж все-таки цей зимово-весняний (епідеміологічний — ред.) період завершиться у нас ще до Великодніх свят», — повідомив Ляшко.

За його словами, зараз завершується перший рік циркуляції SARS-CoV-2 у глобальному масштабі, а тому виникає питання, чи буде він повторювати сезонність грипу і грипоподібних захворювань, або ж буде формувати свою криву, незалежно ні від погодних умов, ні від сталої сезонності циркуляції схожих вірусів.

«Все це ми побачимо в середині березня», — додав заступник міністра.

Окрім того, як зазначав Ляшко, напередодні свят проводиться робота з релігійними лідерами, яких просять взяти участь у вакцинувальній кампанії.

«Ми працюємо зараз з релігійними лідерами, і їхня заява про доцільність і необхідність щеплення — це один з наших спільних продуктів. … У наказі про цих лідерів думок, громадських і публічних діячів, є і релігійні лідери. Серед них зробити щеплення мають насамперед люди похилого віку, показати на власному прикладі. Їхні застереження стосувалися лише добровільності вакцинації, і сьогодні вона в Україні добровільна та безоплатна для всіх груп населення, визначених в дорожній карті», — розповів заступник міністра.

Перейти до панелі інструментів